| |

Miten varautua eläköitymiseen? Osa 3: Arjen koukerot

Rahat riittää -blogin ”Miten varautua eläköitymiseen?” -sarjan viimeisessä osassa pohditaan arkea juuri eläkkeelle jääneen kannalta. Eläköityminen tuo mukanaan monia muutoksia, mutta onneksi niistä suurimpaan osaan voi varautua hyvissä ajoin etukäteen.

Aikamatka tulevaisuuteen

Eläköityminen 5-10 vuoden päästä voi tuntua todella kaukaiselta ajatukselta. Emme mieluusti tee noin pitkän aikavälin suunnitelmia sillä niiden toteutumisesta ei ole taetta. On myös huomattavasti helpompaa pitää katse korkeintaan vuoden tai parin päässä häämöttävässä horisontissa, jos siinäkään, sen sijaan että lähtisimme suunnittelemaan elämäämme seuraavalle vuosikymmenelle.

Tässä vaiheessa olisi kuitenkin helppoa heittää turha pessimismi romukoppaan ja unelmoida. Miltä arkesi näyttää siinä vaiheessa, kun päivä ei enää rytmity perinteisen 8 tuntia töissä / 8 tuntia vapaalla / 8 tuntia lepoa -mallin mukaan? Unelmointi on tärkeää, sillä sitä kautta voit muodostaa itsellesi selkeitä tavoitteita eläköitymisen suhteen. Ja kun sinulla on selkeitä tavoitteita, on niihin varautuminen sekä taloudellisesti että muuten helpompi aloittaa.

Mitä jää pois?

Kuten edellä todettua, suurin muutos arjessa tulee varmasti olemaan työssäkäynnin loppuminen. Suomalaisessa yhteiskunnassa työ on määritellyt arkea kautta aikain ja sen yhtäkkinen loppuminen eläköitymisen myötä voi herättää monia tunteita laidasta laitaan.

Rahat riittää! -hankkeessa haastattelemamme ihmiset ovat todenneet työn merkityksen olevan suuri myös sosiaalisten suhteiden ylläpitäjänä. Kun aamulla ei tarvitse työn takia lähteä sinne tuttuun ympäristöön tuttujen kasvojen sekaan, voi yksinäisyys yllättää helposti. Sosiaalisten suhteiden ylläpito vaatii suurempaa panostusta, mutta toisaalta eläköitymisen jälkeen on mahdollista elvyttää niitä ihmissuhteita, jotka ovat työn takia jääneet vähemmälle huomiolle.

Työelämästä eläkkeelle siirtyminen vaikuttaa tietenkin myös taloudellisesti, kuten olemme jo aiemmin todenneet. Marttojen, Takuusäätiön ja OP:n keväällä 2019 tekemässä tutkimuksessa oli nähtävissä, että suomalaiset arvioivat oman eläkkeensä määrän yläkanttiin suhteessa nykyisiin bruttotuloihinsa. Eläkkeen todellinen määrä saattaa siis yllättää, joten siihen kannattaa varautua ja tehdä korjausliikkeitä jo hyvissä ajoin etukäteen.

Toki myös eläkkeellä on mahdollista tehdä töitä. Kenties entinen työnantajasi olisi valmis ottamaan sinut keikkatyöläiseksi tai kenties voit tehdä vielä töitä oman toiminimen kautta. Nämä asiat kannattaa selvittää etukäteen, etenkin jos taloudellinen tilanteesi sitä vaatii tai et halua heti täydellistä irtiottoa työelämästä. Osa-aikainen työ silloin tällöin voi olla myös virkistävää vaihtelua arkeen ja ylimääräiset tulot mukava bonus sen päälle.

Eläkkeelle siirryttäessä työterveyspalveluiden asiakkuuden päättyminen tulee monelle yllätyksenä. Hyvistä terveyspalveluista ei haluaisi luopua, mutta tällöin joudut tekemään valintoja kalliimpien hintojen tai julkisien palveluiden piiriin siirtymisen välillä. Toisaalta moni aiemmin maksanut asia voi jäädä pois päivittäisistä menoista. Työmatkat ja ravintolalounaat rasittavat lompakkoa huomattavasti aiempaa vähemmän.

Mitä tulee tilalle?

Siinä missä töihin käytettävä aika vähenee, tulee sen tilalle vapaa-aikaa. Aikaa, jonka voit käyttää juuri haluamallasi tavalla. Tämä on aikaa varattuna niille unelmille, joiden pohtimiseen toivottavasti käytit tämän blogitekstin ensimmäisen kappaleen lukemisen jälkeen hetken.

Moni juuri eläkkeelle jäänyt kertoo elävänsä elämänsä kiireisintä aikaa. Töiden tuomien rakenteiden tilalle tulee toivon mukaan loputtomasti mahdollisuuksia toteuttaa itseään ajasta ja paikasta riippumatta. Vaikka maailma on täynnä marttailun kaltaisia halpoja huveja, on joukossa myös yllättävän kalliita rientoja. Siinä missä työssäkäyvän, niin myös eläkeläisen on hyvä pitää kirjaa tuloista ja menoista (esimerkiksi Pennon avulla) ja huolehtia, että rahat riittävät elämässä tärkeimpiin asioihin.

Tulevien vuosien eläkkeelle taloudellisesti varautumisen tavoitteet on hyvä asetella niin, että eläkkeelle siirryttäessä kaikki raha ei mene pelkkään asumiseen ja elämän välttämättömyyksiin. Taloudellisen tilanteesi olisi hyvä sallia myös sopiva määrä erilaisia harrastuksia, aktiviteettejä ja hyvää tuovia asioita. Jos et vielä ole keksinyt muuta motivaattoria taloudelliseen varautumiseen, voisi se olla tämä. Lupaan, että tulevaisuuden sinä tulee kiittämään tästä.

Varautumisen muistilista

Blogisarjamme lopuksi tarjoamme sinulle vielä lyhyen muistilistan siitä, millaisiin asioihin olisi hyvä taloudellisesti varautua vuosina ennen eläköitymistä:

  1. Selvitä eläkekertymäsi ja kokeile elää kuukausi eläkeajan tuloillasi. Mieti, mistä olisit nykyisessä kulutuksessasi valmis luopumaan, jotta saat pidettyä talouden tasapainossa.
  2. Jos et vielä säästä tavoitteellisesti, niin aloita se viimeistään nyt. Pienistä tuloista voi yrittää säästää varakassaa pahan päivän varalle ja muun mahdollisen ylimääräisen rahan voi laittaa säästöön tai sijoituksiin tuottamaan voittoa tulevaisuudessa.
  3. Pohdi nykyisen asumismuotosi plussia ja miinuksia tulevaisuutta silmällä pitäen. Mietin, voitko sopeuttaa tilannetta jo nyt tulevaisuudessa todennäköisesti laskeviin tuloihin.
  4. Pyri maksamaan velkasi pois ennen eläköitymistä. Jos velkaa jää eläkkeellä maksettavaksi, pidä huoli että taloutesi kestää niiden pois maksamisen kuukausittain.
  5. Puhu raha-asioista läheistesi kanssa. Perheen ja lähipiirin on hyvä tietää taloudellisesta tilanteestasi ainakin pääpiirteittään sekä nyt että tulevaisuudessa.
  6. Muista unelmoida! Tämä neuvo on kaikkein tärkein. Eläköityminen ei merkitse pelkkää kaikesta luopumista vaan se avaa monia uusia ovia elämässä. Varautumalla etukäteen sijoitat tulevaan elämänlaatuusi.

Toivottavasti blogikirjoitusten sarjamme on tuonut sinulle uusia ajatuksia eläkepäiviin varautumiseen. Jäämme tämän kirjoituksen jälkeen lyhyelle kesätauolle, mutta palaamme heti loppukesän tullen tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa ja näkökulmia omaan talouteen liittyen. Otamme mielellämme vastaan myös ideoita kirjoituksiin. Voit jättää oman ehdotuksesi esimerkiksi alla olevaan kommenttikenttään.

Erkki Ukkola

Hankekoordinaattori / Marttaliitto