| |

Popcornia pussissa?

Bongasin kotini läheltä jättipalsamikasvuston ja paloin halusta kitkeä nuo vihulaiset pois. Muistin, että ilman maanomistajan lupaa ei saa ryhtyä torjuntahommiin, joten soitin kaupungin asiakaspalveluun ja pyysin lupaa kitkentään. Lupa tuli ja sain myös muovipusseja torjuntajätteiden keräämistä varten. Ei siis kuin pyörän selkään ja suunta kohti jättipalsamitaistelua!

Näin loppukesästä jättipalsami on jo ehtinyt muodostaa siemenkotia, joten pakkasin jätesäkkien lisäksi mukaan myös sakset, joilla voisin varovasti leikata kukintoja pois. Leikkaamisessa piti olla todella varovainen, sillä osassa kasveja siemenkodat olivat jo todella pullukoita, ja siemenet odottivat malttamattomina vapauteen pääsyä.

Melkoisen hyvin onnistuinkin leikkaamaan kukinnot poksauttamatta siemenkotia. Pari siemenkotaa ehti pamahtamaan ennen kuin sain sujautettua ne muovipussiin. Se oli kuitenkin pientä verrattuna siihen, kuinka paljon siemeniä olisi levinnyt ympäristöön ilman torjuntatyötäni. Siemenkodat poksahtelivat pussissa ja vekkulista äänestä tuli mieleen kypsyvät popcornit. Kuten popcorneja kattilassa valmistettaessa kansi, eli tässä vaiheessa muovipussin suu tuli pitää visusti kiinni, etteivät siemenet pääsisi livahtamaan karkuun.

Popcornit pysyivät pussissa ja torjuntahommat menivät kaikin puolin hyvin, mutta mukaan mahtuu aina kommelluksia. Lähtiessäni jättipalsamitaisteluun sää oli aurinkoinen ja lämpötila lähenteli hellelukemia, joten vedin jalkaan lenkkarit, kuten muinakin päivinä. Se oli virhearvio. Jättipalsamihan kasvaa ojanpientareella! Lenkkarit olivat tietenkin mutavellissä ja vaati aikamoista taiteilua olla molskahtamatta ojaan. Torjuntatyö olisi ollut huomattavasti helpompaa, jos ei olisi tarvinnut pelätä kenkien kastumista, mutta joskus ne opit tulevat kantapään kautta.

Kaiken kaikkiaan hauskaa oli. Jyrkällä ojanpientareella tasapainoilu hauskuutti itseäni ja ehkä myös ohikulkijoita. Torjuntahomma oli huvituksen lisäksi myös hyvää liikuntaa. Hiki virtasi ja tasapainoharjoitukset tuntuivat lihaksissa vielä seuraavana päivänä.

Niin ja mitä popcornpussille tapahtui? Kaupungin työntekijä haki sen ennalta sovitusta paikasta. Näppärää, vai mitä?

Juuni Pentikäinen
Kirjoittaja on Marttaliiton VieKas LIFE -vieraslajihankkeen asiantuntijaharjoittelija ja kasvintuotantotieteiden opiskelija.