| |

Putkiremontti tulossa, osa 1

Perinteinen putkiremontti on osakkaiden suuri päätös taloyhtiössä. Silloin saadaan uudistettua kylpyhuoneiden lisäksi myös sähkövedot ja tietoliikenneyhteydet. Osakkaalta se vaatii rahoitusta ja pitkää pinnaa.

Omakotisäätiön vapaaehtoisena lähdin vetämään tilaisuutta, johon kutsuttiin osakkaita putkiremonttiin valmistautuvasta taloyhtiöstä naapurissa. Omassa taloyhtiössäni oli perinteinen putkiremontti muutamia vuosia sitten, joten huolenaiheet olivat tuttuja.

Naapuriyhtiössä on päätetty remontin laajuus ja ollaan vaiheessa, jossa hallitus etsii urakoitsijoita. Remontin ajankohta on ensi talvena ja kustannuksista on jokin arvio per asuntoneliö.

Mikä oli suurin huoli? Kaikki sanoivat samaa. Missä voi asua sen 2-3 kuukautta, jolloin koti on jätettävä remonttimiehille? Osa voi varmaan muuttaa omaistensa luo. Jotkut voisivat asua mökillään, mikäli oman asunnon remontti sattuu kesäajaksi. Muut joutuvat etsimään tilapäisiä asuntoja määräajaksi. Omakotisäätiöllä on tarjottavana jollekin tilapäinen vuokra-asunto, mutta sellaista ei voi varata etukäteen. Tarvetta on paljon.

Toinen huoli oli, minne sijoittaa ja miten suojata huonekalut pölyltä? Remontin aikana asuntojen ovet ovat auki koko työpäivän, sekin pitäisi ottaa huomioon. Kuinka piano suojataan?

Tässä taloyhtiössä on kuusi taloa. Vielä ei tiedetä, missä järjestyksessä työ etenee ja onko esimerkiksi kaksi taloa yhtä aikaa remontin alla. Taloyhtiössä pidetään kokouksia ja tiedotetaan, kuinka asiat etenevät.

Mietimme yhdessä, voiko putkiremontin kulut saada takaisin asuntoa myydessä? Kiinteistövälittäjät ovat asiassa kahta mieltä, mutta hinnat usein määräytyvät suhdanteiden ja paikkakunnan mukaan. Erään välittäjän mukaan tärkein asia ostajalle on se, minkälainen putkiremontti taloyhtiöön on tehty. Laatua arvostetaan.

Keskustelimme myös siitä, saisiko tilapäiseen asumiseen tukea ja jaoin Kelan yhteystiedot ajanvarausta varten. Kelassa kannattaa käydä, koska myös mahdollinen rahoitusvastike otetaan huomioon asumisen tukea määritellessä. Tulot, muu omaisuus ja asunnon koko vaikuttavat asumistuen määrään.

Tämä ryhmä päätti tavata uudestaan ja selvitellä kukin tahollaan huolta aiheuttavia asioita. Kesän edetessä kuulet aiheesta lisää Rahat riittää! -blogista.

Hilkka Nenonen

 

Hilkka Nenonen

talous- ja velkaneuvoja, eläkkeellä

Kommentit (3)

  1. Voiko vuokranaantaja periä vuokraa kun tulee putkiremontti ja vuokralainen joutuu esim. vuorotyön takia hakemaan itselleen väliaikaisen asunnon?

  2. Kiitos Maaret tiedosta, välitän tarvitseville. Terveisin Hilkka

  3. Lyhytaikaisia vuokra-asuntoja voi kysyä myös vanhusten palvelutaloilta, joilloin voi halutessaan myös ruokailla palvelutalon ruokalassa. Esim. Foibe Vantaalla tarjoaa asumismahdollisuutta oman kodin remontin ajaksi.

Jätä kommentti

*