| |

Putkiremontti tulossa, osa 2

Missä voisi asua remontin ajan?

Remontti ei vaadi osakkaalta paikkakunnalla oloa, joten asua voi kauempanakin. Ikääntyneen paras paikka saattaa olla lähellä omaisia tai heidän luonaan.

Sopivalla ajoituksella voi päästä asumaan etelänlomalla olevan tuttavaperheen asuntoon tai asua kesällä omalla mökillään.

Palvelutalot tarjoavat jonkin verran tilapäistä asumista, mutta ennakkovarauksia ei voi yleensä tehdä. Juttelin kerran erään rouvan kanssa, joka tilapäisen asumisen aikana huomasi, kuinka palvelutalossa on mukavaa. Siellä on seuraa ja mielenkiintoisia tapahtumia. Hän kertoi laittaneensa oman asuntonsa vuokralle putkiremontin jälkeen ja jatkoi palvelutalossa asumista.

Perikuntien omistuksessa oleva asunto kannattaa huomioida. Jos perillisen äiti tai isä on asunut siinä, hänen saattaa olla vaikeaa antaa sitä vuokralle tilapäisesti. Asuntoja peritään kuitenkin paljon testamentilla, tai rintaperillisiä ei ole. Usein odotetaan ensin verotuspäätöstä, joka saattaa kestää vuoden. Tyhjästä asunnosta pitää maksaa yhtiövastike, ja siitä kertyy kuluja. Tässä voisi olla sopiva ratkaisu molemmille osapuolille: perikunta vuokraa tyydyttävästi kalustetun asunnon 2-3 kuukauden määräajaksi, jopa ketjuna seuraavaksi remontin alta muuttavan tarpeeseen. Perikunta säästyy vastikekuluilta ja saa tuottoa. Asunnon myynnistä tai pitkäaikaisesta vuokrauksesta voidaan tehdä päätös verotuspäätöksen tultua.

Miten sellaisia asuntoja löytää? Kannattaa tähyillä tyhjiä asuntoja, ja ehkä paikkakunnan sosiaalinen media voisi tulla avuksi. Tietosuojalain vuoksi isännöitsijä tuskin antaa tietoja tyhjästä asunnosta tai sen omistajista.

Taloyhtiön osakkaiden hyvä yhteispeli auttaa kaikkia ja tieto kulkee. Raskas remonttiaika yhdistää asukkaita. Remontin jälkeen on taas mukava palata korjattuun kotiin.

Hilkka Nenonen

Hilkka Nenonen

talous- ja velkaneuvoja, eläkkeellä