| |

Putkiremontti tulossa, osa 3

Onko asunto sopiva tähän elämänvaiheeseen?

Yhtiökokouksessa on päätetty putkiremontti ja sen laajuus, perinteinen vai kevyempi. Ennakkoarvio kustannuksista on tiedossa, ja osakkaat miettivät, kuinka hyvin nykyinen asunto maksuineen soveltuu tulevien vuosien asumiseen.

Jokainen voi asua omistamassaan asunnossa vaikka kuinka väljästi, mikäli asumiskustannukset ovat hallinnassa. Laki suojaa lesken oikeuden jäädä asumaan yhteiseen kotiin.

Onko talossa liikaa portaikkoa tai riittävän tilava hissi? Jaksaako itse siivota isoa asuntoa tai onko varaa ostaa ne palveluna? Käyttääkö kaikkia huoneita vai asuuko neljän huoneen asuntoa kuin se olisi kaksio? Jos asunto on perikunnan, onko järkevää pitää itsellään iso asunto ja jättää lapset perheineen odottamaan pesän jakoa?

Perinteisen putkiremontin tullessa eteen, kaikkea tuota pitää ajatella. Taloyhtiössä voi olla osakkaita, joilla olisi tarve suurempaan asuntoon. Kun vaihtaa asuntoa ikääntyneempänä, parasta olisi muutto samassa taloyhtiössä olevaan sopivaan asuntoon. Kun jää asumaan tuttuun kaupunginosaan tai lähelle, voi tavata ystäviä ja osallistua harrastuksiin kuten ennenkin.

Jostain syystä suomalainen on aika ujo kertomaan ajatuksiaan naapureille. Remontin tiedotustilaisuuksissa tapaa muita osakkaita ja olisi helppo puhua asiasta. Kiinteistövälittäjä voisi ilmoitella asunnon vaihtohalukkuudesta ilman nimiä.

Sanotaan, että asunnosta voi saada paremman hinnan putkiremontin jälkeen. Mutta on huomattava, että uusi omistaja haluaa valita kylpyhuoneen laatat ja kalusteet itse eikä usein tyydy edellisen omistajan valitsemiin. Asunnon myynti remontin jälkeen tarkoittaa usein myös toista väliaikaista muuttoa, koska ostaja haluaa asunnon haltuunsa yleensä kuukauden kuluttua. Ostaja on joutunut myymään asuntonsa ennen uutta kauppaa, ja hänellä on sama aikataulu poismuuton suhteen. Siksi vaihdot omassa taloyhtiössä ennen putkiremonttia toimivat paremmin.

Kun on miettinyt asiaa ja päättänyt jäädä asumaan ja odottamaan remontin edistymistä, voi alkaa suunnitella käytännön asioita aikatauluineen. Missähän asuisi sen pari kuukautta ja kuinka huonekalunsa saa suojattua? Kaikkeen löytyy ratkaisu, ja onneksi uudet putket kestävät vuosikymmeniä.

Hilkka Nenonen

Hilkka Nenonen

Talous- ja velkaneuvoja, eläkkeellä