| |

Tekoja Itämeren iloksi

Liplatusta laiturilla, kireitä siimoja, soljuvaa suppailua – tätä kaikkea haluan kokea yhdessä lasteni kanssa!

Itämeripäivä järjestettiin tänä vuonna 26.8. Se näkyi molempien marttajärjestöjen toiminnassa. Kehotimme yhdistyksiä jakamaan tietoja ja tekemään tekoja Itämeren hyväksi.

Kysyimme myös Instagramissa Marttailu-tilin seuraajilta, mitä arjen tekoja he tekevät Itämeren hyväksi. Vastauksia tuli ja ne kaikki olivat ilahduttavia: Syön silakkaa, syön kasvisruokaa, käytän palasaippuaa, kierrätän, kerään roskia, vien vanhat lääkkeet apteekkiin. Mutta kun kävimme ostoskeskuksessa jututtamassa aiheesta ohikulkevia ihmisiä, harva osasi konkreettisesti nimetä Itämeren hyväksi tekemiään tekoja. Vaikka monelle kestävät teot ovat itsestään selvyyksiä, ei niitä välttämättä osata nimetä.

Nimeäminen on kuitenkin tärkeää – varsinkin silloin, kun kertoo vaikkapa lapsilleen tai Itämeren tilasta huolestuneelle ystävälleen, mitä kaikkea jo tehdään ja mitä voisi vielä tehdä. Mattojen pesupaikan siirtäminen rannasta pois, mökin jätevesistä huolehtiminen, liikkuminen harkitummin autolla. Tärkeää on, ettei huolen alle lamaannuta vaan tehdään omaan arkeen sopivia tekoja.

En itse ole ollut kovin aktiivinen muiden tiputtamien roskien kerääjä. Vaan kun meidän kestävästi arjessa -podcastin vieraana ollut Roosa Mikkola Marthaförbundetista totesi kaiken roskan lopulta menevän Itämereen, keräsin itsekin Itämeripäivän kunniaksi koiralenkillä seitsemän kasvomaskia, styroksisen rasian, nakkipaketin ja paistopistepussin. Tuntui hyvältä. Eikä seuraava ploggauslenkki tunnu ollenkaan kummalta vaan ihan järkevältä.

Roosa Mikkola puhui myös Itämerisuhteesta, ja hän kehotti meitä uimaan ja viemään lapset oman meremme rannoille tekemään kivoja asioita. Se on mukava retki itselle ja jälkeläisille oppia kunnioittamaan ja iloitsemaan täysin uniikista vesistöstä, joka sekä tuottaa hyvää ruokaa että mahdollistaa monet harrastukset.

Pysähdy sinäkin hetkeksi pohtimaan suhdettasi Itämereen ja iloitse niistä teoista, joita teet joka päivä sen hyväksi!

Ps. Kuuntele meidän uusin podcast-jakso! Löydät sen Spotifysta ja martat.fi/podcast