
Karjalanpiirakkakurssi
Pulikalla kakkarat piirakan pohjaksi, täytteeksi puuroa ja sitten rypytys. Riisi-, ohra- ja perunapiirakoita – apuna myös pastakone!
Hei sinä, joka haluat kivaa toimintaa yrityksen tyhy-päiviin tai jotain maukasta ja innostavaa työtiimille. Me Hämeen-Pirkanmaan Martat toteutamme vuoden aikana kymmeniä innostavia kokkauskursseja yrityksille ja yhteisöille sekä monenlaisiin yhteisiin kokoontumisiin. Ruokakursseillamme opitaan uutta ja viihdytään aitojen makujen parissa. Odotamme sinua ja kavereitasi – varaa ruokakurssi heti!
Lähde herkulliselle ruokamatkalle kanssamme. Ruokakursseja pidetään arkisin ja lauantaisin. Kurssin pituus on noin kolme tuntia.
Sivun lopusta löydät yhteydenottolomakkeemme.
Pulikalla kakkarat piirakan pohjaksi, täytteeksi puuroa ja sitten rypytys. Riisi-, ohra- ja perunapiirakoita – apuna myös pastakone!
Kokkisota on leikkimielinen kokkauskurssi, jossa ryhmät kilpailevat keskenään. Taitoa, kekseliäisyyttä sekä luovuutta – kuka voittaa?
Runsaasti mausteita, muttei tulisuutta, syviä ja runsaita makuja, kasviksia, pataruokia, hatsapureja, khinkaleja. Tuliko vesi kielelle?
Espanjalainen brunssi on täynnä maukkaita herkkuja ja kiireetöntä tunnelmaa. Maistetaanko vaikkapa tapanadebruschettoja?
Valmistamme rennossa tunnelmassa suussa sulavia herkkuja kotimaisista raaka-aineista. Brunssilla Suomen luonnon maut kohtaavat!
Tällä kurssilla tutustutaan eri ruokakulttuureiden kautta erilaisiin kasvisruokiin ja opitaan kasvisten ja palkokasvien monipuolista käyttöä. Tervetuloa makumatkalle maailman ympäri!
Opettelemme valmistamaan erilaisia susheja ja luvassa on myös pieni katsaus japanilaiseen ruokaperinteeseen. Tule mukaan tutustumaan japanilaisten herkkujen valmistukseen!
Lähde kanssamme mausteiselle ja kiehtovalle makumatkalle Afrikkaan! Afrikkalaiset keittiöt ovat maailman vanhimpia. Paikalliset ruokakulttuurit elävät vahvoina ja vaihtelua on paljon. Luvassa on siis monipuolinen reissu uusiin makukokemuksiin!
Perinteisen thairuoan sanotaan olevan yhdistelmä makeaa, hapanta, suolaista ja tulista. Thaimaalaisessa ruoassa maistuvat ihanat mausteet, kuten sitruunaruoho, kaffirlime, galanga, inkivääri ja kookosmaito. Kurssilla on luvassa herkullisia thaimaalaisia tuoksuja ja makuja. Valmistamme muun muassa panang currya ja kevätkääryleitä.
Makumatka espanjalaiseen keittiöön tuo lautaselle maistuvat merenantimet, värikkäät kasvikset ja hedelmät, valkosipulin, oliiviöljyn, chorizo-makkaran, yrtit sekä monet muut ihanat maut. Jälkiruokapöydästä voi löytää esimerkiksi appelsiinikakkua, churroja tai paahtovanukkaita. Välimerellistä Espanjan keittiötä pidetään melko kevyenä, jossa ruoan maku loihditaan esille korkealuokkaisilla raaka-aineilla runsaiden mausteiden sijaan.
Italialainen keittiö on syystäkin usean suosikki. Herkullinen ruoka pohjautuu laadukkaisiin raaka-aineisiin ja sesonkiajatteluun. Italiassa on useita erilaisia ruokaperinteitä ja paikallisia herkkuja. Italiassa on vahva ruokaperinne ja sieltä on kotoisin monet kuuluisat raaka-aineet, kuten parmesaani, gorgonzola, parmankinkku ja balsamiviinietikka. Italialainen ruokapöytä on täynnä makua ja tunnelmaa!
Aasian ruokakulttuurit kiehtovat monipuolisuudellaan. Aasialainen keittiö on makujen ilottelua, mausteisuutta, ruoka-aineiden kunnioitusta ja ennen kaikkea herkullisuutta. Aasian maiden erilaisia ruokakulttuureja yhdistää kaikkia makujen harmonia – sopivasti tulisuutta, suolaisuutta, kirpeyttä ja makeutta. Tällä kurssilla matkataan Nepalin ja Vietnamin kautta Indonesiaan. Aasialaiseen keittiöön on helpointa tutustua mausteiden kautta, currya, limettiä, soijaa, kookosta, inkivääriä ja chiliä. Tulisuudesta päättää jokainen kokki itse!
Ruokakulttuuri on viime vuosikymmeninä tullut yhä tärkeämmäksi osaksi kansallista identiteettiämme. Suomalaisen ruoan kurssilla valmistamme suussa sulavia herkkuja meidän omista, upeista raaka-aineista. Loihdimme maistuvia ruokia esimerkiksi juureksista, marjoista, porosta ja lohesta.
Kauniisti ja houkuttelevasti tarjolle asetettu ruoka herättää ruokahalun ja luo tunnelmaa. Tällä kurssilla valmistamme viiden ruokalajin menun, joka tarjoillaan lautasannoksina kauniisti kattaen. Keskitymme kunnioittamaan suomalaisia raaka-aineita, korostamaan makuja ja laittamaan ruoan houkuttelevasti esille. Tällä kurssilla ruoka on elämys! Menu: palsternakkaa kahdella tapaa, unajuurta, vuohenjuustoa ja pähkinää, ahventa, hernettä ja sitruunaa, poroa ja rucolaa sekä mansikkaa ja jugurttia.
Värikäs ja ruokaisa salaatti houkuttelee ruokailijat pöytään. Valitsemalla ja yhdistelemällä erilaisia salaatteja ja muita raaka-aineita voit kokea hienoja makuelämyksiä. Kurssilla tehdään myös lämpimiä kasvislisäkkeitä. Miltä kuulostaisi tapas-juurekset samettisen valkosipulidipin kanssa tai Villin Lännen salaatti? Kokonaisuuden kruunaa tietysti syntisen hyvä jälkiruoka.
Viikonloppuna on aikaa panostaa hyvään ruokaan ja seuraan. Kutsu vaikka kaverit kylään ja yllätä värikkäällä brunssilla. Parhaat herkut puhututtavat pitkään. Herkuttelijan brunssi koostuu suolaisista piirakoista, skonsseista, raikkaista smoothieista, värikkäistä salaateista, makeaa lopetusta unohtamatta.
Kasviksista makua, väriä ja monipuolisuutta lautaselle. Ruokakurssilla valmistetaan herkullisia kasvisruokia, joista voidaan helposti muokata myös täysin vegaanisia. Kurssilta saat uusia ideoita maistuviin kasvisruokiin.
Pata, pelti tai kattila, leikkuulauta ja veitsi – juuri muita välineitä ei tarvitakaan. Tehdään maistuva ateria vähällä vaivalla aikaa ja energiaa säästäen. Yhden kattilan taktiikalla ateriat valmistetaan nopeasti, niin että jälkityötkin sujuvat sukkelasti. Ihania vinkkejä kotiin viemiseksi arjen helpottamiseksi!
Marttojen jäsenyhdistyksille 120 €/ luento tai kurssi + materiaali Muille 60 € /h (vähintään 2 h) + materiaali +kilometrikorvaus 0,60€/km, lisäksi veloitetaan matkaan kulunut aika. Lauantaihinta 90€/h.
Varautuminen on tällä hetkellä yksi ajankohtaisimmista neuvonnan teemoista. Pohjois-Karjalan Martat ry on kehittänyt ”Sähköt poikki ja arki ei suju – Mystery Box:n”. Kerätkää kasaan noin 5 hengen porukka, ja tulkaa testaamaan varautumistaitonne hauskassa hengessä. MysteryBox:n hinta on 150€.
Pärjäisitkö häiriötilanteessa omin avuin? 72 tunnin ajan? 72 tuntia -varautumiskoulutus havainnollistaa omatoimisen varautumisen merkitystä. Paraskaan julkinen palvelu ei kykene vastaamaan kaikkiin tarpeisiin yhtä nopeasti esimerkiksi myrskyn, tulvan tai laajan sähkökatkon aikana. 72 tuntia on aikakehys, jonka viranomaiset ovat määritelleet ajaksi, mikä meidän jokaisen pitäisi selviytyä omatoimisesti yhteiskunnan häiriötilanteissa 72-tuntia -koulutus sopii kaikille ja kestää pari tuntia. Koulutuksen avulla opit miten selviydyt. Hinta 65 € /h (vähintään 2 h) + materiaali +kilometrikorvaus 0,60€/km, lisäksi veloitetaan matkaan kulunut aika.
Ihana kokemus, opin paljon ja aion ehdottomasti kokeilla reseptejä kotona.
Vastasi odotuksia ja oli hyvin toteutettu.
Ihana ohjaaja ja monipuolisia ruokia. Voin suositella.
Hinnat sisältävät tarvikkeet.
Maanantai, tiistai, keskiviikko, torstai, perjantai
(10 henkilöä)
Karjalanpiirakkakurssi: 590 euroa, 22 euroa/lisähenkilö
Muut ruokakurssit: 690 euroa, 22 euroa/lisähenkilö
Lauantai
(10 henkilöä)
Karjalanpiirakkakurssi: 670 euroa, 22 euroa/lisähenkilö
Muut ruokakurssit: 740 euroa, 22 euroa/lisähenkilö
Hankkeen toiminta-alue: Asikkala, Hartola, Heinola, Padasjoki, Pertunmaa ja Sysmä.
Hankkeen toiminta-aika on 2020-2023.
Nyt käärimme Tietoa ja turvaa kylillä -hankkeemme pakettiin
Lämmin kiitos rahoittajillemme, että saimme täysin poikkeuksellisina vuosina 2020–2023 jakaa tietoa kotivarasta, varautumisesta, hävikkiruuan syntymisen ehkäisemisestä ja kestävämmästä arjesta.
Pandemia, Ukrainan sota, sähkön ja ruuan hinnan nousu loivat lisääntyvää tarvetta hankkeemme sisällön aihealueille. Saimme kokea tekevämme merkityksellistä ja hyvin ajankohtaista työtä neuvoessamme ihmisiä.
Keskustelut hanketilaisuuksissa olivat hedelmällisiä. Jaoimme ajatuksia toinen toistemme kanssa siitä, kuinka jokainen voi omalta osaltaa lisätä turvaa ja viedä tietoa eteenpäin kylillä.
Iso kiitos kaikille yhteistyökumppaneille ja ihmisille, jotka ovat osallistuneet toimintaan niin, että olemme onnistuneet hankkeen toteuttamisessa. Hankkeen aikana syntyneitä toimintamalleja ja yhteistyöverkostoja hyödynnämme varmasti ja mielellämme tulevassa neuvontatoiminnassamme. Ollaan yhteydessä!
Hankkeen aikana Hämeen Martat ry tuo Kotivara-aiheista sekä Kätke, ideoi ja innostu -aiheista sisältöä olemassa oleviin tapahtumiin, kyläiltoihin ja yhdistysten tapaamisiin. Tapahtumissa käydään läpi kotitalouksien ja kylän turvallisuuteen liittyviä asioita lähinnä kotivaran näkökulmasta. Alueen asukkaita innostetaan omatoimiseen varautumiseen ja toiminnassa läpileikkaavana teemana on erilaisiin häiriötilanteisiin varautuminen.
Kätke, ideoi ja innostu -luennolla kuullaan miten ruokahävikkiä syntyy ruokaketjun kaikissa vaiheissa, mutta eniten kotitalouksissa. Turhaan tuotettu ruoka kuormittaa sekä taloutta että ympäristöä. Lisäksi kurkkaamme ruokakaappiin, josta löytyy hyödyllisiä ja toimivia ekologisia siivousaineita. Mihin kaikkeen voikaan siivouksessa käyttää etikkaa, sitruunaa, soodaa, suolaa, ruokaöljyä tai vaikkapa kahvia?
Keskeisiä yhteistyötahoja hankkeen toiminnan totuttamisessa ovat alueen yhdistykset kuten kylä- ja marttayhdistykset sekä alueen koulut. Toiminnan tavoitteena on lisätä yhteisöllisyyttä ja vahvistaa toimintaan osallistuvien osaamista häiriötilanteisiin varautumisessa. Tyypillinen arjen häiriötilanne on esimerkiksi sähkökatko tai sairastuminen.
Tästä pääset tutustumaan Kätke, ideoi ja innostu! Ruokahävikkiä ja ekotekoja -lehtiseemme.
Tästä linkistä löytyy Tietoa- ja turvaa kylillä flyer
Toiminta saa rahoitusta Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastolta.
Luotettavaa apua kotiin Hämeenlinnassa, Hattulassa ja Janakkalassa. Tilaa meiltä apua seuraaviin kodin askareisiin:
Etelä-Hämeen Marttapalvelut Oy
Marttojen kotiapu
maanantai, tiistai ja torstai kello 9-10
Marttajärjestön neuvontatyö on monipuolista. Avoimen neuvonnan lisäksi toteutamme hanke- ja muilla erillisrahoituksilla kohdennettua neuvontaa erilaisille ryhmille lukuisien yhteistyötahojen kanssa.
Marttapiirit järjestävät työpajanuorille, mielenterveys- ja päihdekuntoutujille, maahanmuuttajille ja heidän perheilleen sekä vangeille ja yhdyskuntaseuraamusasiakkaille vuosittain noin 900 kotitalouskurssia eri puolilla Suomea.
Lapsiperheiden arjen tukeminen
Marttojen lapsiperhetoiminnalla tuetaan pikkulapsiperheiden arkea järjestämällä eri puolilla Suomea kotitalouskursseja ja -luentoja vanhemmille ja antamalla henkilökohtaista neuvontaa perheiden kotona.
Makumatka Karjalaan -kursseilla opetellaan tekemään esimerkiksi erilaisia karjalaisia piirakoita ja muita leivonnaisia. Makumatka Karjalaan -kurssit ovat ensisijaisesti tarkoitettu lapsille ja nuorille.
Vilppu toiminta tukee vapaaehtoisia toimimaan ikäihmisten ja lapsiperheiden arjen tukena hyvinvointia edistäen. Toiminnalla tuetaan ikääntyvien kotona asumista ja lapsiperheiden arjenhallintaa sekä vähennetään yksinäisyyttä.
S-ryhmän ja Marttaliiton vuonna 2017 käynnistämillä Ässäkokki-kursseilla kantavana ajatuksena ovat iloinen yhdessä tekeminen, arjen ruokataidot, fiksu kuluttaminen ja satokausiajattelu.