Marttapiirit järjestävät työpajanuorille, mielenterveys- ja päihdekuntoutujille, maahanmuuttajille ja heidän perheilleen sekä vangeille ja yhdyskuntaseuraamusasiakkaille vuosittain noin 900 kotitalouskurssia eri puolilla Suomea.

Toiminnan tavoitteena on vahvistaa arjen sujumista. Käymme läpi ruoanvalmistusta, kodinhoitoa, raha-asioita ja hygieniaa. Otamme huomioon kestävän kehityksen ja ympäristön. Kursseilla tuetaan sosiaalisten suhteiden kehittymistä ja ryhmässä toimimisen taitoja sekä luodaan arkeen liittyviä onnistumisen kokemuksia. Maahanmuuttajakursseilla opitaan lisäksi arjen sanastoa.

Lapsille pidetään omia pikkukokkikursseja ja osalla kursseista perheet pääsevät myös yhdessä kokkaamaan. Kurssien tavoitteena on antaa lapsille turvallisessa ympäristössä perustaitoja arkiaskareissa ja tukea perheiden selviytymistä arjessa.

Kursseja on pidetty jo vuodesta 1997 lähtien yhteistyössä mielenterveys-, päihde- ja maahanmuuttaja-alan toimijoiden kanssa. Yhteistyö Rikosseuraamuslaitoksen kanssa alkoi vuonna 2012.

Työpajanuorten arjen taitojen kurssitoimintaa on kehitetty Valtakunnallisen työpajayhdistyksen (TPY) ry kanssa syksystä 2015 alkaen. Tänä vuonna kahdeksan kerran kurssisarja toteutetaan yhteistyössä lähes 30:n työpajan kanssa eri puolilla Suomea.

Marttojen työlle tunnustusta

Arki sujuvaksi -toiminta palkittiin vuonna 2016 RAY:n Vaikuttavaa!-palkintolla.  Palkinto myönnettiin tuloksellisesta ja vaikuttavasta järjestötyöstä.

Lisätietoja toiminnasta:

Päivi Känsälä, koordinaattori, p. 050 310 3843, paivi.kansala(at)martat.fi

Kurssilaisten palaute kannustaa

”Mina rakastan suomi kokin.” (Maahanmuuttajien kurssipalaute)

”Pitämällä kuluista kuukausiseurantaa jää turhat ostot pois.” (Mielenterveyskuntoutujan kurssipalaute)

Kurssin vetäjä oli ihan päällikkö!
(Vankilakurssin palaute)

Taidot karttuivat ja ruokapöytäkeskusteluissa pohdittiin hyvässä hengessä arjen haasteita ja niistä selviytymistä.
(Marttojen kotitalousneuvoja)

”Asiakkaat ovat saaneet paljon uusia vinkkejä ruoanlaittotaitoihin ja rahankäyttöön. Heillä on ollut hienoja yhteisiä kokemuksia ryhmässä toimimisesta. Uskon, että he ovat saaneet paljon yksinkertaisia oivalluksia, jotka ovat auttaneet arjen sujumista.” (Yhteistyökumppani)

”Monipuolinen ohjelma, palasteltu sopivan pieniksi osa-alueiksi, havainnollista opetusta.” (Yhteistyökumppani)

”Uskon kurssin tukevan rangaistuksen suorittamista ja siten myös kuntoutusta ja sosiaalisia taitoja.” (Yhteistyökumppani vankilasta)

”Jos onnistumista on hyvä olo sielussa ja tunne, että työ huumenuorten ja mielenterveyskuntoutujien kanssa on tarpeellista ja palkitsevaa, niin sitten olen onnistunut.” (Marttojen kotitalousneuvoja) 

Jaa sivu