Talon historia

TALON HISTORIA – KESKI-SUOMEN MARTTAKESKUS

Kauppias Viktor Gadd rakennutti v. 1863 Joh. Joutsenen piirustusten mukaan asuin- ja liikerakennuksen Kauppakadun ja Itäisen torikadun kulmaukseen. Gaddin tehtyä konkurssin varsin pian talon valmistumisen jälkeen talon osti kauppias Alfred Jeremieas Girsen. Taloon sijoittui aluksi saksalaissyntyisen Carl Schultzin johtama Hotelli Mecklenburg ja sittemmin Girsenin johtama Seurahuone aina 1880-luvulle saakka. Talossa järjestettiin kaupungin merkittävimpiä juhlatilaisuuksia ja kokouksia, mm. Kansanvalistusseura on perustettu tässä talossa. Ravintolatoiminnan jälkeen talo oli liikehuoneistona ja asuntona.

Jyväskylän Anniskelu Osakeyhtiön viinakauppa ja konjakkipuoti sekä Kansallispankki toimivat pitkään talossa. Keväällä 1913 KOP myi rakennuksen pois purettavaksi, jolloin pankinjohtaja Anton Fredrikson osti talon ja siirsi sen nykyiselle paikalleen. Ennen siirtämistä talon arkkitehtuuria oli muutettu J. Henrikdsonin piirustusten mukaan vuosisadanvaihteen uusrenessanssin tyyli-ihanteiden mukaiseksi. Rakennus muutettiin v. 1914 pihaverantaa lukuun ottamatta täsmälleen Kauppakadulla olleessa asussa uudelle paikalle.

Yliopistonkadulla tässä rakennuksessa on toiminut Ruotsin konsulaatti 1941-1982. Osaksi tämän johdosta talossa on järjestetty useita kaupungin historian kannalta merkittäviä tilaisuuksia, mm. Ruotsin kuningas on vieraillut talossa.

Vuonna 2009 Marttaliitto osti vanhan Fredriksonin talon Keski-Suomen Marttojen käyttöön. Talon mittava, perinteitä kunnioittava remontti valmistui heinäkuussa 2010. Vuodesta 2022 lähtien vanha Fredriksonin talo on ollut Keski-Suomen Kiinteistöyhdistys ry:n omistuksessa.

Keski-Suomen Martat ry on perustettu vuonna 1925, olemme yksi Marttaliittoon kuuluvista piireistä. Piiriimme kuuluu n. 47 yhdistystä Keski-Suomen alueella. Yhdistyksissä on jäseniä yhteensä noin 1715.