Säilöntä

Kun säilöt itse, tiedät varmasti, mitä säilykkeesi sisältävät. Säilönnällä pyritään estämään ruoka-aineiden pilaantuminen, haitalliset väri- ja rakennemuutokset ja säilyttämään ravintoarvo mahdol­lisimman hyvänä. Säilöntä on myös mukavaa ja palkitsevaa.

Säilöntäohjeet

Raaka-aineiden on oltava tuoreita ja raikkaita ja työvälineiden, tölkkien, pullojen ja sulkimien on puhtaita. Nopeus on valttia säilönnässä. Rivakka työtahti estää kaikkialla ilmassa olevia pieneliöitä saastuttamasta säilöttäviä tuotteita. Näillä sivuilla on tietoa eri säilöntämenetelmistä

Tuoresäilöntä

Osa marjoista sisältää runsaasti bentsoehappoa ja muita säilöviä aineita. Näitä marjoja voi säilöä hyvässä säilytyspaikassa ilman kuumennusta ja säilöntäaineita.

Kuivaaminen

Kuivaaminen on ikivanha säilöntämenetelmä, jota on alettu uudestaan arvostaa. Kuivatuissa tuotteissa mikrobit eivät voi elää, koska ne eivät saa riittävästi vettä.

Pakastaminen

Pakastaminen on helppo, nopea ja vaivaton tapa säilöä kesän satoa talvipäivien varalle.

Sienten suolaaminen

Sienten suolaus on vanha sienten säilöntätapa, joka sopii parhaiten kirpeille rouskuille.

Katso ohjeet