Säilöntä on mukavaa ja palkitsevaa. Kun säilöt itse, tiedät varmasti, mitä säilykkeesi sisältävät! Onnistuneen lopputuloksen saamiseksi on hyvä tuntea eri säilöntämenetelmät ja mitä esivalmisteluja, työvälineitä ja säilytystiloja ne vaativat.

Säilönnällä pyritään estämään ruoka-aineiden pilaantuminen, haitalliset väri- ja rakennemuutokset ja säilyttämään ravintoarvo mahdol­lisimman hyvänä.

Vain ensiluokkaisia tuotteita kannattaa säilöä.

Raaka-aineiden on oltava tuoreita ja raikkaita ja työvälineiden, tölkkien, pullojen ja sulkimien on puhtaita. Nopeus on valttia säilönnässä. Rivakka työtahti estää kaikkialla ilmassa olevia pieneliöitä saastuttamasta säilöttäviä tuotteita. Näillä sivuilla on tietoa eri säilöntämenetelmistä. Säilöntäohjeita löydät kotisivujemme reseptien joukosta.

Säilöjälle tärkeät mitat ja painot:

 sokeri ja hillosokeri  1 dl = 85 g  100 g = 1,2 dl
 siirappi  1 dl = 140 g  100 g = 0,7 dl
 suola  1 dl = 110 g  100 g = 0,9 dl
 karkea suola   1 dl = n. 120 g  100 g = n. 0,8 dl

Kuinka paljon 1 tl (= 5 ml) painaa?

 askorbiinihappo    4 g
 pektiini    3 g
 natriumbensoaatti 2,5 g
 sitruunahappo    5 g
 viinihappo    5 g

Mitä 1 litra marjoja tai hedelmiä painaa?

 herukat  n. 500 g
 karviaismarjat  n. 600 g
 kirsikat  n. 750 g
 lakat  n. 500 g
 mansikat  n. 500 g
 mustikat  n. 700 g
 pihlajanmarjat  n. 500 g
 puolukat  n. 600 g
 vadelmat  n. 500 g

Lataa tarroja ja säilöntäesite

Kuvia klikkamalla tiedostot aukeavat. Tulosta säilöntäaiheisia tarroja.
Tarran koko on 105 x 57 mm. Tarra-arkin koko on A4.
Tarran voi tulostaa ”tyhjänä” tai kirjoitettuna.

Säilö chilejä -esitteestä löydät kaksi ohjetta chilien säilöntään.

Säilöntätarra Säilö chilejä -esiteen kansi

 


 

Jaa sivu