Pakastaminen on helppo, nopea ja vaivaton tapa säilöä kesän satoa talvipäivien varalle. Näiltä sivuilta löydät tietoa ja vinkkejä ruuan pakastamiseen.

Oikein pakastettujen ruoka-aineiden maku, väri, rakenne sekä vita­miinipitoisuus säilyvät lähes tuoreen veroisina. Pakasta vain ensiluokkaisia ja tuoreita tuotteita, sillä mikään tuote ei parane pakastimessa. Pakastettaessa ei tarvita säilöntäaineita.

Nopea jäädytys, varastointi vähintään -18°C ja oikea sulatus ratkaisevat, kuinka hyvin tuote säilyttää alkuperäiset ominaisuutensa.

Useimpien elintarvikkeita pilaavien mikrobien kasvu lakkaa 0– -4 °C . Vain jotkut homeet ja hiivat pysyvät elossa vielä -10°C . Pakastaminen ei tuhoa bakteereja, mutta estää niitä toimimasta. Tämän vuoksi pakastuslämpötilan täytyy olla tarpeeksi alhainen ja pakastettavien tuotteiden jäähdytettyjä, jotta jääty­minen tapahtuu nopeasti.

Sulatusvaiheessa mikrobit pystyvät jälleen kasvamaan ja lisääntymään. Tämän takia myös nopea sulatus ja elintar­vikkeiden välitön käyttö on tärkeää.

Valitse paras pakkaus

Yritä löytää jokaiselle pakastettavalle tuotteelle paras mahdollinen pakkaus, jotta tuotteiden laatu säilyy hyvänä. Yhdelle ruoka-aineelle sopiva pakkaus ei välttämättä sovellu toiselle.

Hyvän pakkauksen tulee olla

  • puhdas
  • vesitiivis, jotta tuotteet eivät pääse kuivumaan
  • aromitiivis, jotta ruoka-aineet säilyttävät arominsa
  • ilmatiivis, jotta happi ei pääse aiheuttamaan värimuutoksia eikä rasvaisten tuotteiden härskiintymistä
  • kestävä myös kylmissä lämpötiloissa
  • mahdollisimman ohut, jolloin jäätyminen ja sulaminen tapahtuvat nopeasti
  • kätevä käytössä ja taloudellinen

Pakasteiden säilyvyys

Ruoka-aineen rasvapitoisuus vaikuttaa eniten säilyvyysaikaan. Marjat ja kasvikset säilyvät satokaudesta toiseen. Rasvaisen lihan ja kalan säilyvyysaika on sen sijaan melko lyhyt.

Elintarvikkeiden keskimääräisiä säilyvyysaikoja

marjat 10 – 12 kk
kasvikset 10 – 12 kk
yrttimausteet     4 – 6 kk
juuresraaste     3 – 4 kk
naudanliha   8 – 10 kk
lampaanliha   8 – 10 kk
sianliha     3 – 6 kk
siipikarja     3 – 6 kk
jauheliha     1 – 2 kk
kalat     1 – 3 kk
leivonnaiset     1 – 9 kk