Pakastaminen on helppo, nopea ja vaivaton tapa säilöä kesän satoa talvipäivien varalle. Näiltä sivuilta löydät tietoa ja vinkkejä ruuan pakastamiseen.

Oikein pakastettujen ruoka-aineiden maku, väri, rakenne sekä vita­miinipitoisuus säilyvät lähes tuoreen veroisina. Pakasta vain ensiluokkaisia ja tuoreita tuotteita, sillä mikään tuote ei parane pakastimessa. Pakastettaessa ei tarvita säilöntäaineita.

Nopea jäädytys, varastointi vähintään -18°C ja oikea sulatus ratkaisevat, kuinka hyvin tuote säilyttää alkuperäiset ominaisuutensa.

Useimpien elintarvikkeita pilaavien mikrobien kasvu lakkaa 0– -4 °C . Vain jotkut homeet ja hiivat pysyvät elossa vielä -10°C . Pakastaminen ei tuhoa bakteereja, mutta estää niitä toimimasta. Tämän vuoksi pakastuslämpötilan täytyy olla tarpeeksi alhainen (-18°C) ja pakastettavien tuotteiden jäähdytettyjä, jotta jääty­minen tapahtuu nopeasti.

Sulatusvaiheessa mikrobit pystyvät jälleen kasvamaan ja lisääntymään. Tämän takia myös nopea sulatus ja elintar­vikkeiden välitön käyttö on tärkeää. Lihan ja kalan voi sulattaa nopeasti esimerkiksi lavuaarissa haaleassa vedessä. Pakastetut kasvikset voi turvallisesti sulattaa esimerkiksi pikaisella höyrytyksellä. Kerran pakastettuja tuotteita ei tule uudelleen pakastaa, sillä kontaminaatioriski on tällöin suuri. Mikäli siis pakastat kaupasta ostettua tuotetta, on hyvä tarkistaa ettei kyseessä ole kertaalleen pakastettu tuote.

Valitse paras pakkaus

Yritä löytää jokaiselle pakastettavalle tuotteelle paras mahdollinen pakkaus, jotta tuotteiden laatu säilyy hyvänä. Yhdelle ruoka-aineelle sopiva pakkaus ei välttämättä sovellu toiselle.

Hyvän pakkauksen tulee olla

  • puhdas
  • vesitiivis, jotta tuotteet eivät pääse kuivumaan
  • aromitiivis, jotta ruoka-aineet säilyttävät arominsa
  • ilmatiivis, jotta happi ei pääse aiheuttamaan värimuutoksia eikä rasvaisten tuotteiden härskiintymistä
  • kestävä myös kylmissä lämpötiloissa
  • mahdollisimman ohut, jolloin jäätyminen ja sulaminen tapahtuvat nopeasti
  • kätevä käytössä ja taloudellinen

Pakasteiden säilyvyys

Ruoka-aineen rasvapitoisuus vaikuttaa eniten säilyvyysaikaan. Marjat ja kasvikset säilyvät satokaudesta toiseen. Rasvaisen lihan ja kalan säilyvyysaika on sen sijaan melko lyhyt. Itse tehtyjä ruokia, kuten keittoja ja laatikoita voi säilyttää pakkasessa 1-3 kuukautta. Pitkä aika pakkasessa voi huonontaa elintarvikkeen makua ja ravintoaineita. Pilaantuneen pakasteen tunnistaa hajusta tai mausta.

Elintarvikkeiden keskimääräisiä säilyvyysaikoja

marjat 10 – 12 kk
kasvikset 10 – 12 kk
yrttimausteet 4 – 6 kk
juuresraaste 3 – 4 kk
naudanliha   8 – 10 kk
lampaanliha   8 – 10 kk
sianliha 3 – 6 kk
siipikarja 3 – 6 kk
jauheliha 1 – 2 kk
kala 1 – 3 kk
äyriäiset 3 – 6 kk
leivonnaiset 1 – 9 kk
tuorehiiva 12 kk