Kuivaaminen on ikivanha säilöntämenetelmä, jota on alettu uudestaan arvostaa. Kuivatuissa tuotteissa mikrobit eivät voi elää, koska ne eivät saa riittävästi vettä.

Kuivaaminen on monessa mielessä hyvä säilömistapa. Kuivatuissa tuotteissa maku ja useimmat ravintoaineetkin säilyvät hyvin. Lähinnä tuhoutuu C- ja A-vitamiineja. Erittäin vitamiinipitoiset ruusunmarjat ovat vielä kuivattuinakin erinomaisia C-vitamiinin lähteitä.

Joidenkin tuotteiden kuivauksessa ei välttämättä tarvita lainkaan energiaa eikä tuotteiden varastointikaan sitä kuluta. Lisäksi kotikuivauksessa ei käytetä lisäaineita ja tuotteet vievät vähän säilytystilaa. Mikä onkaan parempaa kotivaraa ja retkiruokaa kuin kuivatut marjat, hedelmät ja juurekset!

Kuivata voi melkein mitä vain ruoka-aineita. Tavallisimmin kuivataan yrttejä, vihanneksia, sieniä ja marjoja, mutta myös lihaa ja kalaa voidaan säilöä kuivaamalla. Tuttua ainakin pohjoissuomalaisille on kevätahavassa kuivattu poronliha ja uunissa kuivatut kapakala