Reilu tekstiili on reilu kaikille – miten voit vaikuttaa

Kun haluat ottaa selvää vaatemerkin tai -yrityksen vastuullisuudesta, etsi tietoa esimerkiksi yrityksen verkkosivuilta. Tarkista, mitä yritys kertoo tuotantonsa vastuullisuudesta ilmastopäästöjen, ympäristövaikutusten sekä työ- ja ihmisoikeuksien suhteen. Vastuulliset yritykset kertovat toiminnastaan avoimesti ja esittävät luotettavia tietoja toimintansa vastuullisuudesta. Pelkät lupaukset eivät riitä. Oleellisia ovat tehdyt vastuullisuusteot.

Vaikka vastuu ekologisuudesta ja eettisyydestä kuuluu yrityksille ja valtioille, kuluttajina ja kansalaisina meillä on mahdollisuus puuttua epäkohtiin.

Keinoja vastuullisen valinnan tekemiseen

Kysy, reklamoi tarvittaessa ja ole aktiivinen. Pyri valinnoissasi tiedostavaan kuluttamiseen.

Suosi sertifioituja ja ympäristömerkittyjä tuotteita.
Kuluttajat ovat entistä ympäristötietoisempia. EU -ympäristömerkin mukaan neljä viidestä eurooppalaisesta kuluttajasta haluaisi ostaa ympäristöystävällisempiä tuotteita, jotka ovat sertifioitu puolueettoman tahon toimesta. Ympäristömerkit ja sertifikaatit pitävät sisällään tiukkoja kriteereitä, joiden täyttyessä merkkiä saa käyttää.

Vältä nettishoppailua, tutustu vaatteeseen ennen ostopäätöstä.
Netistä ostaminen on tehty helpoksi ja palautusmahdollisuus houkuttelee hankkimaan uutta sovittamatta tai tarkkaan harkitsematta. Tällä on kuitenkin karu kääntöpuolensa: lisääntyneet verkko-ostokset aiheuttavat muun muassa ilmastoa lämmittäviä päästöjä kuljetuksista sekä pakkausmateriaalien lisääntynyttä kulutusta ja paljon pakkausjätteitä.

Osta kestävää
Huomioi, ettei korkea hinta tai tunnettu valmistaja välttämättä ole tae vaatteen laadukkuudesta.

Huolla oikein
Vaate kuluu usein pesussa enemmän kuin käytössä. Lisäksi pesu kuormittaa myös ympäristöä, koska se kuluttaa muun muassa vettä, energiaa, pesuaineita. Vaatteita kannattaakin pestä vain silloin kun ne ovat oikeasti likaisia.

Kierrätä
On tärkeää oppia tunnistamaan, mitkä tekstiilit kelpaavati lahjoitettavaksi vaatekeräykseen. Jos vaatekeräykseen vie huonokuntoisia vaatteita, on vaarana se, että ne päätyvät lopulta kuormittamaan köyhempien maiden jätehuoltoa. Ole siis tarkkana, kun arvioit mitkä vaatteet kannattaa viedä vaatekeräykseen.

Tekstiiliteollisuuden hiilidioksidipäästöjä voitaisiin vähentää 44 % pelkästään sillä, että tuotteiden käyttöikä tuplaantuisi.
Kierrätä ja käytä vaatteesi loppuun!

Tiedostavan kuluttajan muistilista

  • Tutustu omaan tyyliisi.
  • Käytä tarkoituksenmukaisia vaatteita – ulkona ulkovaatteita, kotona kotivaatteita!
  • Osta vain tarpeellista. Sitoudu vaatteisiisi ja käytä ne loppuun.
  • Osta paksuja materiaaleja. Ne kestävät pitkään ja ne voidaan todennäköisemmin kierrättää.
  • Hyödynnä huonokuntoinen vaate korjaamalla. Jos vaatetta ei voi korjata, käytä sen materiaali hyödyksi esimerkiksi siivouksessa.
  • Jos todella kyllästyt johonkin hyväkuntoiseen vaatteeseesi, lahjoita hyväkuntoinen vaate eteenpäin. Ennen vuosituhannen vaihdetta tehdyt hivenen huonokuntoisemmatkin vaatteet tulisi aina lahjoittaa, koska niillä voi olla arvoa retrovaatteina.