Maksamisen kotivara

Maksamisen kotivara tarkoittaa sitä, ettet jätä kykyäsi maksaa yhden kortin varaan. Varaa kotivaraan sopivasti käteistä. Mieti, voitko ottaa käyttöösi kahden eri pankin maksukortit. Ota käyttöön tarpeen mukaan myös mobiilimaksusovellus ja mobiilivarmenne.

Kyberhyökkäykset ja muut palvelukatkot voivat aiheuttaa sen, että maksukorttisi ei yllättäen toimi. Rahaa tilillä olisi, mutta et pääse siihen käsiksi. Tällaiset tilanteet eivät ole yleisiä, mutta aiheuttavat tapahtuessaan harmia ja hankaluutta.

Avaa itsellesi tili ensisijaisesti käyttämäsi pankin lisäksi myös toisessa pankissa. Monesti palvelukatkot eivät koske samaan aikaan kaikkia pankkeja, joten varakassan pitäminen toisessa pankissa turvaa selustaa. Muista pitää varatiliinkin liittyvät yhteystiedot, verkkopankkitunnukset ja maksukortit ajan tasalla. Toisen pankin verkkopankkitunnuksia voit tarvita esimerkiksi tunnistautumiseen, jos ensisijaisen pankkisi palvelut eivät toimi. Tunnistautumiseen voit ottaa käyttöön myös mobiilivarmenteen.

Mobiilimaksusovellukset ovat monikäyttöisiä. Mobiilimaksusovelluksia ovat esimerkiksi MobilePay, Siirto tai Apple Pay. Kännykässä mukana kulkeva maksuväline on hyvä esimerkiksi silloin, kun haluat maksaa nettikirppiksellä tekemäsi ostoksen. Myös monet kaupat ottavat vastaan mobiilimaksuja. Maksaminen onnistuu, vaikka lompakko olisi unohtunut kotiin. Lue lisää mobiilimaksamisesta Marttakoulun Lähi- ja mobiilimaksaminen -sivulta.

Kolmen päivän kotivaraan kuuluu ruoka- ja hygieniatarvikkeiden lisäksi myös sopiva määrä käteistä rahaa. Käteistä kannattaa pitää kotona tallessa sen verran, mitä muutaman päivän aikana teidän kotitaloudessanne tarvitaan. Varaa kotivaraan eri kokoisia rahoja, jotta maksun vastaanottaminen helpottuu.