Joulubudjetti

Tarvotko ilomielin vilkkuvaloin varustettu tonttulakki päässä ruuhkassa vai uppoudutko mieluummin glögilasi kädessä nojatuoliin? Jokaisella meistä on oma tapansa viettää joulua. Marttojen vinkeillä valmistat itsellesi ja läheisillesi tänä jouluna astetta kiireettömämmän, lompakolle kevyemmän ja ekologisesti kestävämmän joulun. Tee ensin testi, jolla selvität onko päässäsi jouluna tolkku- vai tonttulakki:

Joulunvietto alkaa jo (viimeistään) syyskuussa

Viisas pääsee vähemmällä ja aloittaa jouluvalmistelut jo hyvissä ajoin. Tee siis itsellesi joulubudjetti jo ennen kaamosajan alkua. Näin ehdit säästää joulun menoihin tarvittavat rahat niin, ettei juhla armas ihmisten kuormita talouttasi liikaa.

Päätä etukäteen, paljonko haluat käyttää ja paljonko sinulla on varaa käyttää rahaa erilaisiin joulun menoihin. Näitä ovat esimerkiksi:

  • Lahjat
  • Ruoka ja juoma
  • Siivous ja sisustus
  • Liikkuminen

Suunnittelemalla jokaiselle menoerälle oman tulotasosi mukaisen rahamäärän hahmotat, kuinka paljon sinulla on rahaa käytettävissä ja kuinka paljon sinun tarvitsee joulua varten säästää. Budjetin etukäteen laatiminen ja siinä pysyminen vähentää ikäviä taloudellisilta yllätyksiä pyhien jälkeen. Budjetin voit tehdä paperille, Excelillä tai voit käyttää siihen Marttojen tulostettavaa joulubudjettipohjaa.

Menneinä vuosina monet suomalaiset ovat käyttäneet veronpalautuksia joulumenojen kattamiseen. Vuodesta 2019 alkaen veronpalautuksia ei enää makseta joulukuussa, joten ennakoimisen ja suunnitelmallisemman rahankäytön merkitys korostuu.

Kerro mielipiteesi! Onko jouluun hyvä valmistautua etukäteen?

Paras lahja kaikista

Jouluun ja etenkin lahjoihin liittyvät mainokset alkavat vallata alaa mediasta jo ennen lehtien tippumista puista. Niin hienoilta kuin erilaiset televisiossa, lehtien palstoilla ja somessa näkyvät houkutukset näyttävätkin, on joulubudjetoijan syytä pohtia niiden todellista tarpeellisuutta. Kysy siis itseltäsi: Tarvitsenko tätä oikeasti vai luoko markkinointi vain mielikuvan tarpeellisuudesta?

Suomalainen käyttää joululahjoihin vuodessa noin 340 euroa (lähde: Nordea ). Jos noudattaa mainosten ohjeita, saa tuon summan varmasti käytettyä ja ylitettyäkin. Kaikkein toivotuimmat lahjat eivät kuitenkaan välttämättä vaadi suurta taloudellista panostusta, sillä lahjan saaja arvostaa todennäköisesti enemmän ajatusta lahjan takana.

Mieti siis tänä vuonna seuraavia asioita joululahjoja valitessasi:

  • Osta lahja tarpeeseen ja vältä turhaa tavaraa. Mikäli mahdollista, pyri selvittämään lahjan saajan toiveet etukäteen.
  • Tee lahja itse. Lahjaan nähty vaiva kasvattaa sen arvostusta varmasti.
  • Anna lahjaksi aikaa tai elämys. Se ei käy raskaaksi sinun lompakollesi mutta ilahduttaa saajaa pitkään.

Suunnitelmallisuus palkitaan aattona

Jouluaaton voi viettää monella tapaa. Moni hakee sosiaalisesta mediasta ja TV:stä tuttua täydellistä joulua, jossa kaikki on viimeistä piirtoa vaille mietittynä. Estetiikka on tärkeä osa joulua, mutta sen tavoittelussa on helppo karata kulutusjuhlan puolelle. Sekä oman jaksamisesi että ympäristön kannalta viimeisimpien vouhotusten perässä juoksemista tärkeämpää on luoda kotiin rauhallinen tunnelma, jossa kaikki voivat nauttia juhlasta ilman stressiä. Jouluna kannattaa noudattaa kestävän kulutuksen periaatteita, joista voit lukea lisää Marttakoulun Kestävä kulutus -sivulta.

Moni säntää vielä jouluaattona tekemään viime hetken lahja- ja ruokaostoksia. Joissain kaupoissa asiointi voi aattona olla rauhallista ja miellyttävää, mutta viime hetken kiire altistaa helposti myös erilaisten turhien ja kalliiden heräteostojen tekemiselle. Aattona tarvittavat ostokset kannattaakin tehdä niin hyvissä ajoin kuin mahdollista. Vinkit joulun suunnitelmallisiin ruokaostoksiin monelle eri budjetille löydät Marttakoulun Jouluruoka -sivulta.

Sekä suunnitelmallisuus että kulutuskriittinen ajattelu kannattaa ulottaa myös joulun jälkeisten alennusmyyntien aikaan. Älä osta turhaa ja vältä heräteostoja. Vaikka jokin asia olisikin halpa, ei se välttämättä ole kovinkaan tarpeellinen. Suunnitelmallinen ostaja saattaa tehdä alennusmyynneistä löytöjä, mutta tolkku on syytä pitää mukana.