Lomabudjetti

Tee lomabudjetti ajoissa. Se avulla voit nauttia lomasta ja rahasi riittävät myös loman jälkeen.

Kesän lomien jälkeen on taas arki ja rahaa pitää olla laskujen maksuun ja arjen pyörittämiseen. Lomabudjetti on jokaisella omannäköinen ja -suuruinen. Mitä tiukemmalla talous on, sitä pidemmällä aikavälillä suunnitelmat on hyvä tehdä.

Lomabudjetin kerryttäminen kannattaa aloittaa jo hyvissä ajoin, heti vuodenvaihteen jälkeen. Juuri ennen kesää aloitettu säästäminen kuormittaa henkilökohtaista taloutta ja tuottaa huonommin tulosta. Pahimmassa tapauksessa joudut turvautumaan velkarahaan rahoittaaksesi lomasi. Alla olevasta taulukosta näet erilaisten kuukausittaisten säästösummien vaikutuksen lomabudjetin suuruuteen:

Aika / Kuukausittainen summa10 € / kk20 € / kk40 € / kk60 € / kk100 € / kk
6 kk60 €120 €240 €360 €600 €
12 kk120 €240 €480 €720 €1200 €
18 kk180 €360 €720 €1080 €1800 €

Ota myös huomioon, että pidemmällä säästöajalla summa kasvaa myös korkoa. Vinkkejä siihen, miten voit tehdä pieniä arjen säästöjä lomabudjettia varten löydät lisää Marttakoulusta.

Nykyään markkinoidaan paljon erilaisia pikalainoja lomakustannusten kattamiseksi. Myös luottokortilla maksaminen on eräänlaista lainaa. Ole näiden kanssa tarkkana. Älä tee hätiköityjä päätöksiä. Tutustu lainaehtoihin, korkoihin ja lainan todellisiin kustannuksiin. Huolehdi myös, että taloutesi kestää lainan takaisinmaksun lomalta paluun jälkeen. Hyvä apuväline oman talouden seuraamiseen myös loma-aikana on Takuusäätiön Penno.

Hyviä vinkkejä lomabudjetin tekemiseen perheessä löydät Marttojen Rahat riittää! -blogista.


Ota käyttöösi Marttojen ja Yhteishyvän excel-pohjainen lomabudjetti ja tallenna se omalle koneellesi.