Mitä eläminen maksaa?

Mietityttääkö omat menot? Pohditko, kulutatko johonkin liikaa rahaa? Vai haluaisitko elää kohtuullisella kulutuksella ja säästää sekä lompakkoa että ympäristöä? Martat ja Takuusäätiö ovat luoneet Kuluttajatutkimuskeskuksen julkaisemista kohtuullisen kuluttamisen viitebudjeteista helppolukuiset infograafit. Niiden avulla voit tutkia tarkemmin omaa talouttasi.

Mitä viitebudjetit ovat?

Viitebudjetit ovat Kuluttajatutkimuskeskuksen laatimia esimerkkilaskelmia siitä, paljonko kohtuulliseen kuluttamiseen Suomessa tarvitaan rahaa. Ne on tehty ensimmäisen kerran vuonna 2010 ja päivitetty viimeksi tammikuussa 2023. Laskelmien summat on saatu kysymällä ihmisiltä, kuinka paljon rahaa kuluu välttämättömiin menoihin. Vastauksien pohjalta on käyty keskusteluja ja laadittu kohtuullinen minimi. Kohtuullinen minimi tarkoittaa rahamäärää, jolla tulee toimeen. Sillä voi esimerkiksi maksaa asumisen ja laskut, ylläpitää terveyttä ja osallistua yhteiskunnalliseen toimintaan.

Viitebudjetti on nimensä mukaisesti viitteellinen eli esimerkkilaskelma. Se kertoo, paljonko rahaa tarvitaan sujuvaan arkeen eli välttämättömiin tavaroihin ja palveluihin esimerkiksi kuukauden aikana.

Viitebudjetit toimivat hyvänä apuvälineenä oman kulutuksen tarkastelussa. Suomessa niitä on käytetty myös muun muassa talousneuvonnassa ja perusturvan riittävyyden arvioinnissa.

Asuminen

Kotitalouksilla menee eniten rahaa asumisen kustannuksiin. Alla olevasta taulukosta näet erityyppisten asuntojen keskivuokrat kunnan tai kaupungin koon mukaan jaoteltuna. Asuntojen neliömääräinen koko on määritelty kohtuullisen kulutuksen viitebudjeteissa.

Miltä omat asumiskustannuksesi vaikuttavat suomalaisiin keskivuokriin verrattuna?

AlueYksiö € / kkKaksio € / kkKolmio € / kkNeliö € / kk
Helsinki77296412301558
Pääkaupunkiseutu76793711791491
Yli 100 000 asukkaan kunta6217579751234
Muu Suomi509632773995
Koko maa5977168951156

Liikkuminen

Liikkumisen kustannuksissa on suuria eroja riippuen siitä, mitä kulkuvälinettä pääasiassa käyttää. Julkinen liikenne ja pyöräily ovat huomattavasti halvempia, kuin auton käyttäminen. Välillä yksityisautoilu on kuitenkin ainoa vaihtoehto, jos julkista liikennettä ei ole saatavilla, välimatkat ovat pitkiä tai arjen aikataulutus ei suju ilman omaa autoa. Alla olevassa taulukossa on kohtuullisen kulutuksen viitebudjettien mukaisia esimerkkikustannuksia eri liikkumistapojen mukaan.

LiikkumistapaJulkinen liikennePolkupyörä (huolto ja varusteet)Auton käyttö
Hinta € / kk6510530

Jos et voi luopua autosta kokonaan, mieti voisitko esimerkiksi suosia kimppakyytejä tai kulkea osan matkoista polkupyörällä. Lisää hyviä keinoja säästää arjen liikennekuluista löydät Marttakoulusta.

Infograafit

Helppolukuiset infograafit esittelevät kohtuullisen kuluttamisen viitebudjetin erilaisille kotitalouksille.

Voit ladata infograafeja omalle tietokoneellesi. Klikkaamalla saat avattua infograafin tietokoneelle tallennettavassa tai tulostettavassa pdf-muodossa. Infograafit on päivitetty tammikuussa 2023.

 Yksin asuva, alle 45-vuotias

Yksinhuoltajaperhe, kaksi lasta

Kahden vanhemman perhe, kaksi lasta

Yksin asuva, yli 65-vuotias

Eläkeläispariskunta