| |

Helppo resepti hyvinvointiin

Yhä useammat meistä ovat heränneet etsimään kestäviä vaatetus- ja asustevaihtoehtoja kertakäyttöisen pikamuodin sijaan. On trendikästä ostaa vähän mutta parempaa, kestävämpää ja ajattomampaa. Laadukkaita vaatteita tulee huollettua, paikattua ja parsittua, jotta niistä on iloa mahdollisimman pitkään. Samalla käsityön arvo on jälleen noussut ja käsitöiden tekemisestä on tullut muodikasta. Itse tekemällä saa juuri sellaisia vaatteita ja asusteita kuin haluaa edullisempia, nätimpiä ja uniikkeja; sellaisia, joita ei tule heti kadulla vastaan. 

Martoissa on perinteisesti käsitöiden taitajia. On upeaa, että arvokas osaaminen säilyy ja siirtyy mummoilta ja äideiltä lapsille ja lastenlapsille. Sukan kantapäät ja isoäidinneliöt onnistuvat uusilta sukupolvilta. Nuoret suosivat Youtuben neulonta- ja virkkausohjeita. Luennoilla ja kokouksissa kuuluu neulepuikkojen kilinä. 

Käsitöiden tekeminen on hyväksi aivoterveydelle se on tutkittu juttu. Esimerkiksi vierasta kieltä on helpompi oppia, jos samalla neuloo. Englantilaisessa yliopistossa on tehostettu matematiikan opettamista ja oppimista virkkauttamalla opiskelijoilla fraktaalikuvioita asian ymmärtämisen helpottamiseksi. Molemmat aivopuoliskot ovat aktiivisesti käytössä, kun molempia käsiä käytetään. Keskittyminen paranee, samoin kuin käsi-silmäkoordinaatio. Mielikuvitus ja luovuus saavat vauhtia. Samalla tulee suojattua muistia, ja voipa harrastuksen kautta saada ystäviä ja tärkeitä sosiaalisia kontakteja. Todistetusti käsitöiden tekeminen torjuu stressiä ja alavireisyyttä, rentouttaa ja lisää mielihyvähormonien erittymistä. Käsityö edistää hyvinvointia ja on monelle vapaa-ajan ja rentoutumisen punainen lanka. 

Virkataan, neulotaan, kudotaan, huovutetaan, väännetään rautalangasta – käytetään käsiämme ja jumpataan samalla aivojamme! Samalla voi valmistua vaikkapa jouluksi ainutlaatuinen, kestävä lahja lähimmäiselle. 

Toivotan hyvää joulua jokaiselle martalle! 

Sirpa Pietikäinen

Marttaliiton puheenjohtaja
sirpa.pietikainen@martat.fi