| |

Kohtaamisia suurella sydämellä

Ihmisellä on luontainen ikävä toisen luo. Emme ole yksinäisiä saaria valtameressä, vaan osa mannerta: tarvitsemme yhteyttä toisiin. Minuutemme tulee todelliseksi suhteessa muihin ihmisiin. Ilman kanssakulkijoita emme ole kokonaisia. Tarvitsemme toisiamme tueksi ja peiliksi.

Suuri marttasydän sykkii toiminnassamme. Sieltä kumpuava Ketään ei jätetä -asenne sopii tähänkin hetkeen. Virtuaalikohtaamisten merkitys korostui, kun fyysinen tapaaminen ei ollut mahdollista. Kohtaamista se on yhteydenpito verkossakin. Vaikka emme voineet koskettaa läheisiämme fyysisesti, pystyimme koskettamaan toisiamme sanoin.

Iso kysymyksemme on, miten martat voisivat olla entistä paremmin myönteinen peili kanssaihmisille. Miten voimme nostaa muita? Vuosikymmenestä toiseen perusasiat säilyvät samoina. Ihminen tarvitsee aina toista ihmistä; välillä enemmän, toisinaan vähemmän. Martat ovat esimerkillisesti auttaneet toisia ja olleet aktiivisimmillaan kriisien aikoina, silloin kun hätä on suurin.

Välittämisen voima kerää martat yhteen ja toistensa tueksi. Kun meitä on paljon, tekemisellämme on suuri merkitys. Maailma muuttuu, martan suuri sydän pysyy. Ollaan alkavana syksynä olemassa kaikille niille, jotka sitä tarvitsevat. Haastetaan uusia ihmisiä mukaan, osaksi marttayhteisöä.

Sirpa Pietikäinen
Marttaliiton puheenjohtaja // sirpa.pietikainen@martat.fi