| |

Joulu tulee joka tapauksessa

Vastaanottaessamme viimeksi uutta vuotta emme aavistaneet, miten mieliinpainuva vuodesta 2020 tulisi. Elämämme muuttui nopeasti. Opimme, mitä tarkoittavat varautuminen, eristäytyminen, etätyöt ja etäkoulu. Kotoilu kasvatti suosiotaan ja sai aivan uuden merkityksen.

Hiljentyminen ja yksinkertaisempi elämä eivät ole vieraita perimällemme. Rauhallinen elo oli sukupolveni isovanhemmille normi, mutta elonpiirikin oli pienempi. Ympärillä ei ollut samanlaista hälinää kuin nykyään, kun yhtäaikaisesti saattaa olla seurattavina tietokone, televisio ja pari muuta älylaitetta.

Monet perusasiat säilyvät samoina vuosikymmenestä toiseen, joulusta toiseen. Martat ovat aina hyvin mielin ja esimerkillisesti auttaneet lähimmäisiään ja muuttaneet maailmaa. Ongelmat eivät lopu, mutta ne ratkaistaan yhdessä.

Tätä kirjoittaessani emme vielä tiedä, voimmeko vierailla läheistemme luona jouluna, vai onko yhteiskunnassamme rajoituksia väestön suojaamiseksi. Tuleva joulu voi olla vaikea monelle. Muistetaan pitää yhteyttä ja tarjota apua. Voimme välittää lämpöä ja välittämistä etäisyydenkin päästä.

Maailma muuttuu, mutta joulu tulee tänäkin vuonna.

Lämmintä ja tunnelmallista vuodenvaihdetta!

Sirpa Pietikäinen

Marttaliiton puheenjohtaja
sirpa.pietikainen@martat.fi