| |

Kansainvälistä ruokaviestintää

Marttaliitto tukee vammaisjärjestö EWDNA:n toimintaa muun muassa kotitaloustyöpajamallilla. Toisena Addis Abeba -päivänämme pääsimme tositoimiin. EWDNA:n tiloissa toteutimme ruokakurssin ”Etiopialainen keittiö kohtaa suomalaisen keittiön”. Menomatkalla miljoonakaupunki yllätti. Tapasimme ruokakaupassa Suomen suurlähettilään Helena Airaksisen, joka tervehti meitä: ”Mitä tytöt?”

”Intercultural food communication” oli mielenkiintoista: Etiopialaiset ihmettelivät, miten nopeasti monilajinen ateriakokonaisuus valmistui. Martat puolestaan yllättyivät etiopialaisten pesuintoa vihannesten käsittelyssä. Vihannekset pestiin vielä pilkottuinakin.

Anne ja Asi maistelevat keitostaan.

Ruoanvalmistus sujui yhteispelillä niin nopeasti, että taukohetkinä ehdimme valmistaa heijastimia, jotka Hervannan Martat olivat esivalmistelleet. Heijastimia valmistui liukuhihnalta ja naiset olivat innoissaan uusista turvavälineistään. PIeni heijastinenkeli oli monella olkalaukun koristeena kotia kohti lähdettäessä.

Heijastinenkeli suojaa pimeällä tiellä.

Teimme ruokaa suomalais-etiopialaisisssa työpareissa. Oma parini oli ”Asi” Asamenah Abora. Hän oli saanut liikuntavamman lapsena. Lastenhoitaja oli pudottanut hänet, eikä hän ollut päässyt ajoissa sairaalaan. Nyt hän on 26-vuotias, omien sanojensa mukaan onnellinen pienen lapsen äiti – ja hänen harrastuksensa on moderni tanssi.

Tässä paistuu injera.
Tässä paistuu rieska.

Heijastintyöpajan ideoi ja päivän tunnelmat kirjasi muistiin Anne Seppänen Hervannan Martoista Pirkanmaalta. Kuvat Olga Aula (Uusimaa) ja Päivi Kukkola (Kymenlaakso).

Marttaliitto on tukenut suomalaisen vammaisten ihmisoikeusjärjestö Kynnyksen kutsusta EWDNA:n toimintaa vuodesta 2016 alkaen. Lue lisää Kynnys ry:n kehitysyhteistyöstä täältä.