| |

Suurlähetystön vieraina ja aineellisia ja aineettomia matkamuistoja kotimatkalle pakkaamassa

Viimeinen yhteinen päivämme alkoi ostoskierroksella. Löysimme vanhaa postitoimistoa lähellä sijaitsevasta matkamuisto-ostoskeskuksesta mukavia tuliaisia kotiin vietäväksi, mm. vaatteita, huiveja, koruja ja jääkaappimagneetteja. Tinkiminen kuului luonnollisesti asiaan, ja monet tekivät varsinaisia löytöjä.

Tomoca on Addiksen vanhin, 1950-luvulta peräisin oleva kahvila.
Tomocassa on italialaisen baarin meininki.

Kävimme myös Tomoca-kahvilassa juomassa etiopialaista kahvia. Kahvila oli aluksi niin täynnä, etteivät kaikki mahtuneet sisään, mutta hetken kuluttua jokainen, joka halusi juoda kahvia, pääsi nauttimaan Cafe Arabicaa.

Kahvituokion jälkeen lähdimme Suomen suurlähetystöön suurlähettiläs Helena Airaksisen vieraiksi. Meistä martoista oli todella hienoa, että pääsimme kuulemaan Etiopian tilanteesta: niin vesihuoltoon liittyvästä hankkeesta, taloudesta ja elinkeinoista – ennen kaikkea pääelinkeinosta maataloudesta – kuin poliittisesta tilanteestakin.

Etiopiassa on uusi pääministeri Abiy Ahmed Ali, ja ihmisillä on paljon uskoa tulevaan. Naisten ja tyttöjen asemassa sekä maan taloudessa on vielä kehitettävää, mutta tilanne näyttää kuitenkin valoisalta. Maan tilanne on tällä hetkellä vakaa ja sensuuria poistettu, mikä osaltaan antaa mahdollisuuden maan positiiviseen kehitykseen.

Suurlähettiläs suositteli meille paikallista Sabahar-käsityöliikettä, jossa kävimme vielä täydentämässä ostosvarastoja. Näimme paikan päällä, miten käsityöläiset kutoivat kankaita kangaspuilla. Viimeistään tämän vierailun jälkeen Etiopian marttamatkalaisten matkalaukut pullistelevat tavaraa.

Muistimme myös yhteisesti Marttaliiton Terhi Lindqvistiä sekä kotitalousasiantuntijoita Olga Aulaa ja Ringa Nenosta korulahjoilla, jotka Hilppa Siukonen oli tehnyt pääosin kierrätysmateriaaleista. Kiitos teille kaikista matkajärjestelyistä, ohjauksesta, tiedoista ja kielikäännöksistä!

”Käs bä käs önkylal däkmo bä ögör jihedal” – ”Vähitellen, vähitellen kananmunakin oppii kävelemään.” – Amharankielinen sananlasku.

Kiitos ystävämme EWDNAssa, muistamme teidät aina! Amasekkenallau!

Sanna Tiainen-Erkkilä, MeMartat -yhdistys, Uudenmaan Martat. Kuvat Olga Aula Uudenmaan Martoista ja Suomen suurlähetystö.