| |

Toimeliaisuuden ja suurten tunteiden torstai

Torstaina 11.10. liikuimme kahdenlaisissa tunnelmissa. Aamupäivällä ohjelmassa oli etiopialaisen ruuan kurssi Abebech Gobenassa. Abebech Gobena on samannimisen nyt jo iäkkään rouvan perustama orpokoti ja koulu, joka on kasvanut suureksi ja tukee nykyään tuhansia lapsia eri puolilla maata. Martat kokkasivat naisten kotitalouskurssin kanssa ja opastamana. Kuvat puhukoot puolestaan, tunnelma oli lämmin ja etiopialaiset todettiin ruokaperinteistään ylpeiksi ihmisiksi.

Iltapäivällä osallistuimme kumppanijärjestö EWDNAn jäsenten ”marttailtaan” eli kavhiseremoniaan. Naisia saapuu joka toinen torstai eri puolilta kaupunkia seremoniaan tapaamaan toisiaan ja juttelemaan itseä koskevista asioista. Viittomakielen tulkki on aina paikalla. Tällä kertaa tunnelma oli aivan ainutlaatuinen, koska käsillä oli Kalle Könkkölän, pitkäaikaisen tukijan ja ”EWDNAn isän” etiopialainen muistohetki.

Poltimme muistokynttilää ja jaoimme tunnelmia siitä, mitä Kalle itse kullekin on merkinnyt. Erityisesti äänessä olivat tietenkin paikalliset jäsenet. Heille Kallen sinnikkyys ja toimeliaisuus on ollut ja on yhä suuren inspiraation lähde ja innoittaja.

Tilaisuuden päätteeksi joimme kahvia ja pistimme tanssiksi ja lauluksi. Kallen työ jatkuu eri puolilla maailmaa, myös Etiopiassa.

Muistiin merkitsi Terhi Lindqvist Marttaliitosta. Kuvat Terhi Lindqvist ,Päivi Kukkola, Kouvolan Nykymartat ja Sanna Tiainen-Erkkilä, MEMartat Helsingistä.