| |

Etiopian opintomatka martoille – mitä jäi käteen?

Martat ovat tehneet kehitysyhteistyötä lähes 40 vuotta. Hallituksessa olemme tehneet strategisen linjauksen, että kehitysyhteistyötä tullaan jatkamaan myös tulevaisuudessa. Yksi tämän hetken kehitysyhteistyökohteista on Etiopiassa. Yhteistyö on lähtenyt käyntiin kolme vuotta sitten Kynnys ry:n aloitteesta. Marttojen tavoitteena on tukea paikallista vammaisten naisten järjestöä EWDNA:a opettamaan ruoanvalmistustaitoja työpajatoiminnan kautta ja antamaan samalla ravitsemusneuvontaa. Myös tällä opintomatkalla sosiaalisen tekemisen lomassa kerrottiin ravitsemussuosituksista etiopialaisille vammaisille naisille. Tuemme järjestön toimintaa kokonaisuutena.

Saimme tutustua Addis Abebassa Etiopian vammaisten naisten järjestön tiloihin ja toimintaan sekä muutaman jäsenen työhön ja kotiin. Matka oli avartava. Päivien päätteeksi kokemukset ovat vieneet sanattomaksi. Eräs martta totesi matkan aikana: ”Heikompien osa saa omat murheet näyttämään kovin pieniltä.”

Samat tavoitteet Suomessa ja Etiopiassa

Kehitysyhteistyö maailmalla on sitä työtä, jota Martat ovat tehneet alkuaikoina Suomessa: neuvontaa ja opastusta, jotta perheiden arki olisi helpompaa. Tavoitteena silloin ja nyt on auttaa naisia auttamaan itse itseään. Tällä opintomatkalla olemme saaneet kuulla ja nähdä konkreettisesti mitä Marttojen kehitysyhteistyö on. Se on näyttänyt meille, että Martat tekevät arvokasta työtä heikompiosaisten hyväksi.

Mitä siis jäi mieleen? Useimmille on päällimmäisenä jäänyt mieleen EWDNA, vammaiset naiset, Abebech Gobena -orpokoti ja sen koulutuskeskus, kahviseremoniat, ruoanlaitto yhdessä ja kivat retket. Olemme oppineet toinen toisiltamme, etiopialaiset ja suomalaiset. Erityisesti marttoja on kummastuttanut etiopialaisen ruoanlaiton pituus. Meidän mielestä ruoka kypsyy huomattavasti nopeammin. Raaka-aineiden pienen pieneksi pilkkominen on myös hämmästyttänyt. Kulttuurit ovat kohdanneet keittiössä.

Ruokakulttuurit kohtasivat

Itselleni jäi mieleen Women’s Empowerment Through Skills Training Center, jossa opimme perinteistä etiopialaista ruoanlaittoa kurssilaisten kanssa. Keskuksessa oli sekä moderni että perinteinen keittiö, mutta meidän tavoitteena oli oppia perinteisten ruokien valmistusta. Osa ryhmästä teki ruokia opetuskeittiössä ja osa ”perinnekeittiössä”. Perinteisessä keittiössä ruokien valmistus tapahtuu hiilikeittimillä, puulla lämmitettävällä hellalla ja injerapannulla. Modernissa keittiössä on näiden lisäksi käytössä kaasu- tai sähköhella. Itseäni huolestutti hengitysilman puhtaus, kun ruokaa valmistetaan sisällä hiilikeittimillä, vaikka ovi olisi auki. Ergonomia ei myöskään ole paras mahdollinen, jos keitin on maassa ja siinä hämmennetään ruokaa.

Ehkä kuivauskaappi ei ole suomalainen keksintö… Koulutuskeskuksessa oli kuivaushuone kattiloille, kansille, padoille, isoille leikkuulaudoille, muoviastioille ja muille suuremmille astioille. Eräs oppilas esitteli minulle kuivaushuoneen ja pyysi katsomaan, että kattilat ovat puhtaat. Koulutuskeskuksessa opetetaan hygienian merkitystä ruoanlaitossa. Hän kertoi, että kuivaushuone on erityisesti kattiloille ja padoille, joilla ruokaa valmistetaan hiilikeittimillä. Pyyhkeeseen voi jäädä mustaa nokea, vaikka astia olisi pesty, joten parempi on laittaa asiat kuivumaan huoneeseen.

Marttojen lahjoituksia tarvitaan – tule mukaan!

Yhdessä vammaisten naisten kanssa olemme kokeneet ihanaa energiaa, hymyä, avoimuutta ja iloa. Olemme kuulleet, kuinka EWDNA:n toiminta on voimaannuttanut vammaisia naisia ja kuinka he ovat oppineet hallitsemaan elämäänsä sekä saaneet rohkeutta ja itsetuntoa. Vaikka elämä vammaisilla naisilla ei ole helppoa, niin heidän puheistaan tuli kuitenkin esille toiveikkuus.  Tämä toivo jääköön meille ”käteen” tästä opintomatkasta.

Nyt kannattaa kysyä meitä kansainvälisiä marttoja marttailtoihin kertomaan opintomatkasta. Yhteystiedot saat omasta piiristäsi. Marttaillassa voidaan kerätä myös kahvimaksu ja lahjoittaa se Marttojen kehitysyhteistyölle. Tukemme on välttämätöntä hankkeiden eteenpäin viemiseksi. Marttojen työssä pienellä panoksella saadaan paljon aikaan!

Lisätietoja https://www.martat.fi/martat/marttajarjesto/kansainvalinen-toiminta/

Sonja Haapakoski, Pitkälahden Martat, Savo, Marttaliiton hallituksen jäsen. Kuvat Olga Aula, Sonja Haapakoski, Terhi Lindqvist ja EWDNA.