| |

Käteen sopiva työkalu

Digitalisaatio otti ison loikan eteenpäin vuoden ensipuoliskolla. Pakon edessä asiat järjestyivät ripeästi. Jos maaliskuussa, koronarajoitteiden alkaessa, olisi laitettu moniammatillinen työryhmä miettimään etäkoulun toteuttamista, se olisi pari vuotta työskenneltyään todennut haasteen hankalaksi, ehdottanut järjestettäväksi etäkursseja, koonnut tulokset ja esittänyt niiden pohjalta jatkotoimenpiteitä. Todellisuudessa etäkouluun siirryttiin viikossa. Tekemällä onnistuu.

Monen digiprojektin tulokset ovat raskaita ja arjelle vieraita, koska kuvitellaan, että virtuaalimaailma poikkeaa arkitodellisuudesta. 1970-luvun tulevaisuusvisioissa ajateltiin, että teknologia vapauttaa ihmiset muun muassa lastenhoidosta. Tuolta ajalta peräisin olevissa kuvituksissa, joissa havainnollistettiin tulevaa, vanhemmat kommunikoivat lastensa kanssa kameroiden ja mikrofonien välityksellä avaruusmaisissa kodeissa, samalla kun siemailivat cocktaileja juhlapuvuissaan.

Jos teknologia on itsetarkoitus, syntyy virityksiä, jotka eivät ole käyttäjille parhaita mahdollisia. Leipää voi leikata monenlaisella veitsellä, mutta pääasia on leipä, ei veitsi. Digitalisaatiokin on työkalu, jonka on sovittava käteen. Marttojenkin on hyvä miettiä digivallankumouksen tarkoitusta omissa projekteissaan. Digiloikkamme sai vauhtia koronasta, mutta leipä ei saa unohtua. Marttojen digipalvelujen on istuttava käyttäjien tarpeisiin ja oltava helppokäyttöisiä ja helposti saatavilla. Siksi erilaiset käyttäjät on otettava mukaan suunnitteluun alusta lähtien. Tehdään Marttojen digiloikasta arkisen järkevä ja mukava, ja mennään tässäkin kanavassa asia edellä ja marttailu mielessä.

Kun Martoille tulee oma sovellus, Martta-appi, on sen oltava helppokäyttöinen, kommunikaatiota parantava, joustava ja tarpeen mukaan muokattavissa. Martoissa on paljon osaajia ja potentiaalia. Voisimme jo jäsenhankintavaiheessa kysyä: ”sukat vai sopat?”, ja jakaa materiaalia – esimerkiksi käsityö- tai leivontaohjeita – henkilön kiinnostuksen mukaan. Toki annettaisiin yllykkeitä myös muuhun marttailuun. Järjestötoiminnassa on tärkeää löytää samanhenkinen porukka, joka jakaa yhteiset kiinnostuksen kohteet. Martta-tinderin avulla jäsen voisi linkittyä marttoihin, joilla on samanlaisia kiinnostuksen kohteita. Samoin voisimme kerätä osaajia myös erilaisiin vapaaehtoistehtäviin.

Korona-aika teki digistä entistä ajankohtaisemman. Toivottavasti se tönäisi meitä Marttojakin kohti arkista digiä. Kevät teki minusta, aiemmin surkeasta leipojasta, siedettävän leipurin. Ensimmäisestä ruisleivästäni tuli mämmiä, mutta jatkoin opettelua. Digin kanssa on vähän sama juttu. Tekemällä oppii.

Sirpa Pietikäinen

Marttaliiton puheenjohtaja
sirpa.pietikainen@martat.fi