| |

Ketään ei jätetä

Arjen kiireet vievät mukanaan ja kaikilla tuntuu olevan koko ajan hoppu. Usein kiireeseen on vastattava heti, tässä hetkessä: Itkevä lapsi ei voi odottaa huomiseen eikä hoitoa tarvitseva ihminen seuraavaan viikkoon. Ilmastoratkaisuja ei voi lykätä seuraavaan vuosikymmeneen. 

Ilmasto muuttuu kiihtyvällä vauhdilla, ja siksi meillä on kiire. Muutos on eksponentiaalista, hillitöntä, eikä haasteen ratkaiseminen enää onnistu, jos se jätetään liian myöhäiseksi. Siksi meidän on toimittava nyt. 

Martoissa tiedostamme maapallon rajat ja kohtuuden tarpeen. Kestävät valinnat ja vastuu omien toimiemme vaikutuksista ovat osaamisemme ydintä. 

Me martat korostamme käytännöllisiä ja vaikuttavia ratkaisuja. Ruoka on helpoin ilmastotekomme ja toimintamme ydin. Marttaresepteillä teemme herkullista, terveellistä, turvallista ja edullista ruokaa, joka on kestävää sekä ympäristön kannalta että eettisesti. Näillä taidoilla olemme mukana pelastamassa maapalloa. 

Martoilla on nollatoleranssi syrjinnälle. Ketään ei jätetä, hyvä arki kuuluu kaikille. Edistämme tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta opettamalla, oppimalla ja harrastamalla yhdessä. Väestön ikääntyessä ja Suomen moninaistuessa työmme saa uusia ulottuvuuksia. 

Marttailu on kasvamista ihmisenä, ja me ihmiset tarvitsemme toisiamme. Ihmisyys syntyy kohtaamisissa, ja kohtaaminen on aina ollut vahvuutemme. Yhteisissä marttailloissa, kokkauskursseilla, kahvihetkissä, talkoissa, tempauksissa tai sukkia kutoessa näemme ja kuulemme toisemme ja tulemme osaksi yhteisöämme. Luomme tilaisuuksia tutustumiseen sekä urbaaneissa yhteisöissä että perinteisissä kylissä, koko Suomessa. Tapaamme kasvokkain ja netissä. Kohtaamisen muodot muuttuvat, mutta tärkeintä on laatu ja sisältö. 

Vaikka on monia tapoja olla martta, on järjestömme identiteetti selkeä. Olemme radikaali kansalaisliike, joka vahvistaa naisten asemaa, itsenäisyyttä ja osallisuutta. Me teemme pieniä asioita isosti, me lisäämme hyvää minulle, meille, lähiyhteisöllemme ja maailmalle. 

Sirpa Pietikäinen 

Marttaliiton puheenjohtaja
sirpa.pietikainen@martat.fi