| |

Lisää kukkia pihaan, omaksi ja pölyttäjien iloksi!

Hämeenlinnan länsilaidalla sijaitsevan omakotitalon pihassa ei viime kesänä laiskoteltu.  Pihaan aiemmin istutetut kasvit etsivät vielä hieman paikkaansa ja siksi niitä siirreltiin kesän aikana uusille kasvupaikoilleen.

Kun saamme oikean kasvin oikealle paikalle voivat kasvit paremmin ja hoitotyöt helpottuvat. Kesän aikana siirrettiin muun muassa varjoisassa viihtyvät kuunliljat pois aurinkoisemmassa paikassa viihtyvien maksaruohojen seasta ja korkeakasvuiset syysasterit pois kirsikkapuun alta.

Syksyn aikana istutustöitä jatketaan täydentämällä istutuksia syys- ja kevät kukkijoilla. Nykyisten istutusten joukkoon lisätään ainakin keltakukkaisia nauhuksia ja punakukkaista punatähkää, sekä myöhään syksyllä kukkivia maksaruohoja. Lokakuussa perenna- ja pensasryhmiin istutetaan vielä sipulikukkia, jotka tulevat ilahduttamaan kevään kukinnalla sekä talon väkeä että pölyttäjiä.

Kesän aikana on kasvien siirron ohessa parannettu myös maata. Istutusalueille on lisätty kompostia ja säkkimultaa katteeksi tai kasvien vaihdon yhteydessä koko kasvualustakerrokseen sekoitettuna. Hyvä ja riittävän syvä kasvualustakerros on kaiken kasvun perusta ja se lisää kasvien mahdollisuuksia selvitä kuivista kausista mahdollisimman vähäisin vaurioin.

Viljelylaatikosta saatiin kesällä hyvä sato, salaattia, retiisejä ja yrttejä riitti hyvin korjattavaksi. Kasteluntarvetta saatiin vähennettyä käyttämällä katteena nurmisilppua. Samalla saatiin kasveille myös ravinteita.

Erityisesti pihan omistajia ilahdutti kuluneena kesänä runsaasti kukkineet kylvökukkakasvustot, joilla korvattiin hankalia pieniä nurmikkoalueita. Enää ei tarvinnut leikata nurmikkoa hankalista paikoista ja pihassa saatiin kukkarunsauden myötä  nauttia lukuisista erialisista perhosista ja muista pölyttäjistä.

Arja Pehkonen
Kirjoittaja on Etelä-Hämeen Marttojen toiminnanjohtaja ja kotipuutarha-asiantuntija.


Marttaliiton Monimuotoinen kotipiha, Kestävä ja syötävä kotipiha kaupungissa-hanke (2021–2022) lisää tietoutta luonnon monimuotoisuudesta ja sen merkityksestä, sekä tarjoaa helppoja ratkaisuja ja kehittää konkreettisia malleja kotipihojen monimuotoisuuden lisäämiseen. www.martat.fi/kotipiha.