| |

Kesän aikana opittiin tehostamaan sadeveden ja ravinteiden kierrätystä

Kevään pihakäynnin yhteydessä Sanna ja Riku kertoivat, että kaipasivat keinoja siihen, miten pihaa voisi hoitaa maanläheisimmin nimenomaan kaupunkiolosuhteissa. Tiiviisti rakennettu, erittäin siisti ja hyvin hoidettu asuinalue asetti omat rajoituksensa ja haasteensa siihen, että pihaa hoidettaisiin kuten ennen maalla.  Keväällä päätettiin kuitenkin selvittää olisiko se mahdollista ja miten.

Pihan perusasiat kulku- nurmi- ja istutusalueet oli hyvin perustettu ja selkeästi rajatut, joten nurmikon leikkaaminen ja muut hoitotyöt on varmasti helppo toteuttaa. Myös kasvit olivat hyväkuntoisia ja vaikka piha on pienehkö, niin oli niille jätetty riittävästi kasvutilaa. 

Paahteisilla kasvupaikoilla kasvien kasteluntarve vähenee, kun pinoaa kaksi viljelylaatikkoa päällekkäin.

Pihaan päätettiin myös lisätä toinen kasvulaatikko hyötykasvien kasvattamista varten.  Koska piha on hyvin aurinkoinen, niin viljelylaatikoita pinottiin kaksi päällekkäin kasvien kastelutarpeen vähentämiseksi.

Sadevettä pihassa oli kerätty kasvien kastelua varten jo aiemmin, mutta nyt kun pihaan lisättiin uusi viljelylaatikkokin, niin päätettiin vettä varastoida myös lähiajan käyttöä varten kannellisiin saaveihin.

Sadevettä käytettiin myös lannoitteena kesän aikana käytettyyn viherkäytteeseen, joka valmistetiin nurmikon leikkuujätteestä. Viherkäyte siivilöitiin ja sillä lannoitettiin alkukesällä viljelylaatikossa kasvavia kasveja ja muita pihan koristekasveja. Myös siivilöinnistä jäljelle jäänyt ruohomaassa käytetiin hyödyksi. Se levitettiin marja- ja muiden pensaiden alle maata parantamaan.

Arja Pehkonen, Etelä-Hämeen Marttojen kotipuutarha-asiantuntija

Marttaliiton Monimuotoinen kotipiha, Kestävä ja syötävä kotipiha kaupungissa-hanke (2021–2022) lisää tietoutta luonnon monimuotoisuudesta ja sen merkityksestä, sekä tarjoaa helppoja ratkaisuja ja kehittää konkreettisia malleja kotipihojen monimuotoisuuden lisäämiseen. www.martat.fi/kotipiha