| |

Piha Korn, Hämeenlinna

Keväällä tehty päätös laatikkoviljelyn aloittamisesta ei ole hämeenlinnalaista rivitalon omistajaa kaduttanut, vaikka kesän sääolot olivatkin melko haasteelliset.

Aluksi kevät antoi odottaa tuloaan ja siemenestä esikasvatetut taimet venyivät, kun niitä jouduttiin kasvattamaan sisällä suunniteltua pidempään. Kylmän kevään jälkeen lämpömittarin lukemat sitten hyppäsivätkin yhtäkkiä kesäisiin lukemiin ja kylvötöillä olikin jo kiire. Kesällä taas lämpöä oli kasvien tarpeisiin riittävästi, mutta pitkät kuivat kaudet olivat haasteellisia ja pistivät tekemään ratkaisuja sadeveden keräämiseksi.

Kasvien viljelystä kertyi paljon uutta tietoa kesän aikana. Esimerkiksi rukola kannatta kasvattaa harson alla, jotta ne välttyvät kirppojen rei’itykseltä. Salaatin siemenet itävät huonosti hellekausina ja silloin kannattaa hyödyntää kaupasta ostetut ruukkusalaatit jättämällä niihin muutama lehti kasvamaan ja istuttamalla ne maahan.

Kesäkurpitsan lähellä voi alkukesällä kasvattaa nopeakasvuisia kasveja kuten rukolaa tai retiisejä, kurpitsa tarvitsee enemmän kasvutilaa vasta myöhemmin. Kesäkurpitsaa kannattaa lannoittaa viherkäytteellä ja pieniä kurpitsan alkuja kannattaa tarkkailla ja tarvittaessa sijoittaa niiden alle kiviä, tai laudankappaleita jotta pienet alut eivät mätänisi maata vasten kasvaessaan.

Myös satoa pitää muistaa korjata pitkin kesää. Erityisesti monet yrtit kuten esimerkiksi basilika ovat parhaimmillaan ennen kukintaa ja kun niiden versojen päitä katkoo syötäväksi ne haarovat ja sadon määrä lisääntyy.

Ensi kesää odotetaan jo innokkaana ja laatikkoviljely jatkuu tällä pihalla edelleen.

Arja Pehkonen
Kirjoittaja on Etelä-Hämeen Marttojen toiminnanjohtaja ja kotipuutarha-asiantuntija.


Marttaliiton Monimuotoinen kotipiha, Kestävä ja syötävä kotipiha kaupungissa-hanke (2021–2022) lisää tietoutta luonnon monimuotoisuudesta ja sen merkityksestä, sekä tarjoaa helppoja ratkaisuja ja kehittää konkreettisia malleja kotipihojen monimuotoisuuden lisäämiseen. www.martat.fi/kotipiha.