| |

Aloittelijan puutarha

Tänään vierailin pienellä rivitalon pihalla Hämeenlinnassa. Pihan ongelmana on kuumuus ja melko vähäinen kasvillisuus.

Toiveissa olisi puutarha, joka olisi helppohoitoinen, kestävä, monipuolinen ja houkuttelisi pihaan myös perhosia, joita voisi seurailla pienen lapsenlapsen kanssa.

Piha on niin pieni, että sen kasvittaminen kokonaan on täysin mahdollista. Vihreällä kasvillisuudella ja viileillä väreillä saadaan pihaan myös viileyden ja raikkauden tuntua. Pihassa olevaa kasvillisuutta kartoittaessamme totesimme, että piha kaipaa erityisesti loppu kesän kukkijoita.

Samalla huomasimme, että pihaan on päässyt leviämään valkokarhunköynnös, eli elämänlanka ja peurankello, joiden taimet opeteltiin tunnistamaan ja poistamaan mahdollisimman pieninä. Niitä näytti nousevan melko reippaasti, joten päädyimme siihen, että tämän kesän aikana niistä pyritään pääsemään eroon ja uusia kasveja pihaan istutetaan vasta sitten. Vieraslajit ja muut nopeasti leviävät kasvit voivat olla ikävä ongelma myös pienissä kaupunkipihoissa.

Kun karhunköynnöksestä päästään eroon lisätään pihaan jo olevien kevätkukkijoiden (Japaninruusukvitteni, Kaukasian pitkäpalko, kevätkaihonkukka ja rönsyakankaali) ja pionin lisäksi loppu kesällä kukkivia perennoja tai monivuotisia yrttejä, jotka houkuttelevat perhosia. Niitä mietimme kesän aikana.

Tänä keväänä pihaan asennettiin kuitenkin jo viljelylaatikko, johon kylvettiin yksivuotisia yrttejä kuten tilliä ja persiljaa, sekä salaattia ja sipulia. Ne kaikki ovat helppohoitoisia ja varma satoisia, eikä niitä tarvitse suojata harsolla tuholaisia vastaan. Piha avautuu suoraan etelään ja maaperä on kuiva, joten mullan laatu on erittäin tärkeä tekijä kasvien menestymiselle ja kastelutarpeen minimoimiseksi. Kesän aikana näemme miten Biolanin rahkasammalta ja biohiiltä sisältävä Puutarhan sammalmulta toimii haastavissa olosuhteissa.

Syksyllä, kun peurankellosta ja valkokarhunköynnöksestä on päästy eroon, pystytämme toisen viljelylaatikon, johon on todennäköisesti tulossa marjakasveja.

Arja Pehkonen
Kirjoittaja on Etelä-Hämeen Marttojen toiminnanjohtaja ja kotipuutarha-asiantuntija.


Marttaliiton Monimuotoinen kotipiha, Kestävä ja syötävä kotipiha kaupungissa-hanke (2021–2022) lisää tietoutta luonnon monimuotoisuudesta ja sen merkityksestä, sekä tarjoaa helppoja ratkaisuja ja kehittää konkreettisia malleja kotipihojen monimuotoisuuden lisäämiseen. www.martat.fi/kotipiha.