| |

Ensimmäinen kesä ”viljelijänä”

Aloittelevan pihapuutarhurin kesä on ollut haastava, mutta antoisa. Kesän aikana on tehty pihaan istutussuunnitelmaa, kitketty elämänlankaa ja peurankelloa ja nautittu oman viljelylaatikon tuottamasta sadosta. Pihan haasteina olivat alun perin kuumuus ja kuivuus, eivätkä kesän sääolosuhteet tuoneet siihen ainakaan helpotusta.   

Ensimmäisellä pihakäynnillä todettiin, että tämä pieni piha ei kaipaa lainkaan nurmikkoa, vaan se olisi hyvä kasvittaa kokonaan perennoilla. Ennen uusien kasvien istutusta pihasta piti saada pois sinne leviämään päässeet peurankellon ja valkokarhunköynnöksen (kuvassa) taimet, ja kesän kuivuudesta huolimatta niitä kitkettiin pois koko kesän ajan.

Istutussuunnitelmaa ei pihassa päästy vielä toteuttamaan, koska pihan aita- ja terassiremontti viivästyi eikä kasvien istuttaminen kesän aikana ollut vielä mahdollista.  Suunnitelma on kuitenkin jo valmis ja syksyn tai ensi kevään pihaan tullaan istuttamaan kuivuutta ja paahdetta kestäviä, eri aikaan kukkivia kasveja.

Kastelun ja kasvuun lähdön kannalta syksy on yleensä kevättä ja kesää parempi istutusaika, joten siinä mielessä piharemontin aiheuttama viivästyminen ei haittaa. Kaikki istutettavaksi valitut kasvit houkuttelevat paikalle perhosia ja pölyttäjiä, joiden pihanomistaja toivoi lisääntyvän pihan uudistamisen myötä. Pääosin puna- sini- ja valkosävyisillä kukinnoilla pyritään myös lisäämään pihaan viileyden ja raikkauden tuntua.

Alkukesästä pihaan hankittu viljelylaatikko, johon kylvettiin muun muassa tilliä, persiljaa ja salaattia tuotti hyvän sadon. Kastelua tarvittiin kuivana kesänä säännöllisesti, mutta Biolanin rahkasammalta ja biohiiltä sisältävä kasvualusta helpotti kastelutarvetta kuumina ajanjaksoina.

Toiveissa ollut helppohoitoinen, kestävä ja monipuolinen perhosia houkutteleva piha, jonka elämää voisi pienen lapsenlapsen kanssa seurailla, on siis pikkuhiljaa toteutumassa. Kesän myötä pihaan kohdistuvat haaveetkin ovat lisääntyneet ja saattaa olla, että lämpimässä ja aurinkoisessa pihassa nautitaan tulevaisuudessa myös viinirypäleistä. Olosuhteet ovat siihen suotuisat ja innostus uusiin haasteisiin on kesän myötä kasvanut.

Arja Pehkonen
Kirjoittaja on Etelä-Hämeen Marttojen toiminnanjohtaja ja kotipuutarha-asiantuntija.


Marttaliiton Monimuotoinen kotipiha, Kestävä ja syötävä kotipiha kaupungissa-hanke (2021–2022) lisää tietoutta luonnon monimuotoisuudesta ja sen merkityksestä, sekä tarjoaa helppoja ratkaisuja ja kehittää konkreettisia malleja kotipihojen monimuotoisuuden lisäämiseen. www.martat.fi/kotipiha.