| |

Löydä sisäinen marttasi

Taito selviytyä erilaisissa, vaikeissakin, olosuhteissa on luonut ihmiskunnan. Kätevä emäntä pärjää ja neuvokas ihminen saa elämästään paljon irti. Arjen osaajalla on hauskempaa. 

Näin loppukesästä sienestys on yksi arkemme iloista. Sienestyksessä on monta kivaa vaihetta: saa liikkua luonnossa, etsiä, löytää ja tunnistaa, kerätä herkkuja ilmaiseksi. Sienet ovat terveellisiä ja monipuolisia. Ne sopivat raaka-aineeksi itämaisiin aterioihin siinä missä perinteisiin suomalaisiin kastikkeisiin ja keittoihinkin. 

Navigaattorit, kauppojen valikoimat ja valmistuotteet ovat korvanneet pitkälti arkisen osaamisen. Sovellukset, tuotteet ja palvelut ovat tuoneet paljon hyvää elämäämme. Kinkkua ei tarvitse kasvattaa, teurastaa ja paloitella, ennen kuin se on uunissa tai leivän päällä. Meidän ei tarvitse osata suunnistaa tai ommella vaatteitamme. Mutta samalla on syntynyt isoja ongelmia. Maapallo ei kestä kulutustamme. Halpa t-paita ei ole edullinen ympäristölle. 

Politiikoilla on suuri vastuu suunnan muuttamisessa, mutta myös jokaisen kansalaisen teoilla on merkitystä. Voimme elämäntavoillamme hidastaa ilmastonmuutosta ja edistää hiilineutraaliutta. Yksilö saattaa kokea avuttomuutta urakan edessä, mutta kun toimitaan porukalla, syntyy tekemisen meininki. Yhdessä tekemällä autamme muita ja tulemme itse autetuiksi. Treenataan vaikka niitä arjen taitoja ja mennään porukalla sinne sienimetsään! Jaetaan tietojamme, neuvotaan toisiamme, koetaan yhdessä elämyksiä. 

Yhdessä tekeminen on tärkeä osa martta-identiteettiämme. Kansalaisliikkeemme edistää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta opettamalla, oppimalla ja harrastamalla. Marttailu saa uusia sisältöjä, mutta sen laatu ja perusta pysyvät. Toimintamme vahvistaa naisten asemaa, itsenäisyyttä ja osallisuutta. Pienien asioiden tekeminen isosti tuo hyvää itsellemme ja yhteisöllemme. 

Mene metsään, jaa paras virkkuuohjeesi tai järjestä porukalla kiva ilta. Kutsu mukaan tutut ja kaverit löytämään oma sisäinen marttansa! 

Sirpa Pietikäinen

Marttaliiton puheenjohtaja
sirpa.pietikainen@martat.fi