| |

Neuvontakäynnillä rivitalon pihassa

Tein neuvontakäynnin rivitalonpihaan Tampereen Lintuviidassa toukokuun aurinkoisena keväisenä päivänä. Pihan omistaja oli ilmoittanut kiinnostuksensa monimuotoisuuden lisäämisestä pihallaan ja on innokas muuttamaan pihaansa monipuolisempaan suuntaan.

Piha oli noin 8 m x 7 m kokoinen, tyypillinen pieni rivitalopiha. Alkuperäinen terassi oli betonilaattaa, lisäksi nurmikkoa sekä luonnonkivillä ja osittain reunanauhalla rajattu perennapenkki. Kasvillisuus oli perennapenkissä päässyt rikkaruohottumaan, mutta kasveina penkissä oli ihania vanhoja perennoja. Perheen koiralle oli hommattu pieni ulkohäkki, jota on helppo siirtää nurmikolla. Pihan reunoilla, naapureiden rajana marja-aroniaa ja muutamia angervopensaita sekä yhdessä kulmassa tuija-aitaa näköesteenä.

Keskustelimme pihan tämänhetkisestä käytöstä ja muutostarpeista. Tähän mennessä kasvien kasvatus on ollut vähäistä, lähinnä kaupasta tulleiden yrttien kasvatusta.  Hankalana asiana pidettiin nurmikon vähäistä multakerrosta. Eteen oli tullut kaivettaessa mm. rakennusjätettä ja multa on aika ravinneköyhää. Piha oli kuitenkin aurinkoinen ja pihan perällä ns. yhteisellä alueella kasvoi isoja puita, jotka tekivät pihasta kuitenkin suojaisan ja rehevän oloisen.

Keskustelimme pihan mitä pihalla halutaan olevan, miten voimme lisätä pihan monimuotoisuutta ja miten kasvien kasvatuksessa pääsee alkuun. Omien syötävien kasvein kasvattaminen kiinnosti ja mietimme, miten kaupasta tulevat yrtit ja salaatit voi laittaa uudelleen kasvamaan viljelylaatikkoon ja miten samasta kasvista saat satoa koko kesän.

Perennapenkin kunnostusta suunniteltiin samalla. Perennat ovat kasvaneet ja vaativat jakamista ja toisaalta rikkaruohot olivat päässeet valtaamaan alaa. Koska penkin kasvit pitää nostaa paikaltaan ja siivota juurakot, ne voi samalla siirtää uuteen paikkaan kunnostettuun kasvualustaan. Pohdimme nykyisen kasvualustan ongelmaa, kaivuusyvyys uudelle perennapenkille olisi kuitenkin 50cm, jotta kasveilla olisi tilaa kasvaa. Ehdotin, että laitetaan perennat myös altaaseen, vaikka samanlaiseen kuin tulevat kasvatuslaatikot. Pihassa säilyy yhtenäinen ulkonäkö ja järjestys. Neuvoin perennojen nostossa. Kiinnitä huomiota juurien siivoamiseen huolellisesti rikkaruohojen juurista, kasveja voi vaikka liottaa vedessä, jotta juuristoa on helpompi puhdistaa. Siirrä kasvit varjoisaan paikkaan laita vaikka sanomalehtiä alle ja voit peittää kasvit, jotta haihduttamista ei tapahdu niin paljon. Huolellinen kastelu ja nopea siirto uuteen kasvualustaan. Kasvit istutetaan samaan kasvusyvyyteen.

Pihaan mahtuu hyvin kasvatuslaatikot, montakin. Suunnittelimme niille laatikoille sopivat paikat ja miten vaikka kasvatettavat juurekset, vihannekset ja yrtit sekä perennat sopivat laatikoihin ja miten ne voisi sijoittaa pihaan. Ehdotin ylimääräisten perennojen lahjoittamista eteenpäin, vaikka kyläily lahjana!

Mistä sitten aloitetaan. Pihan yleisilmeen kohottaminen, reunoilla olevien kasvien juuristo alueen siistiminen ja kanttaus. Kasvien juuristoalueelle voi lisätä kalkkia ja uutta multaa. Juuristo alueen voi halutessa peittää kuorikkeella, se estää rikkaruohottumista ja sitoo kosteutta.  Kerroin että myös laatikoiden sijoittamisessa on otettava huomioon se, että pystyt hoitamaan laatikoissa olevia kasveja joka puolelta, laatikoiden etäisyys toisistaan on oltava riittävä. Ehdotin laatikoiden reunojen kanttausta, koska nurmikon ajossa reunat jäävät helposti kasvamaan pidempää ruohoa ja toisaalta trimmerin käyttö rikkoo helposti laatikon reunoja. Yleisilmeen siistimiseen annoin vinkin, kanttaamalla nurmikon ja pensaiden rajat saa ihmeitä aikaan. Kanttaaminen on helppo ja tehokas keino, eikä tarvita muuta rajausta.

Toimenpiteistä tulee paljon kompostoitavaa materiaalia. Taloyhtiössä ei ole kompostia puutarhajätteille. Keskustelimme asiasta ja he olivat kiinnostuneita ehdottamaan taloyhtiölle yhteisen kompostin perustamista yhteiselle alueelle. Kerroin, että Martoilta saa apua, vaikka kurssin pitämiseksi aiheesta. Kompostin perustaminen tuleville kasvijätteille on tärkeä osa pihan kasvillisuuden kierrättämiseen.

Tavoite pihan monimuotoisuuden lisäämisestä toteutuu, kun pihan kasvillisuutta lisätään ja monipuolistetaan, ja nurmialuetta pienennetään.  Lisäksi asukkaat saavat itse kasvatettua ruokaa puutarhasta.

Myöhemmin, toisessa blogissa kerron miten pihatyöt etenivät tässä kivassa rivitalon pihassa.

Marjut Kortteisto
Kirjoittaja työskentelee asiantuntijana Pirkanmaan Martoissa ja ohjaa Monimuotoinen kotipiha -hankkeen pilottipihoja lisäämään monimuotoisuutta omalla kotipihalla.  

Marttaliiton Monimuotoinen kotipiha, Kestävä ja syötävä kotipiha kaupungissa-hanke (2021–2022) lisää tietoutta luonnon monimuotoisuudesta ja sen merkityksestä, sekä tarjoaa helppoja ratkaisuja ja kehittää konkreettisia malleja kotipihojen monimuotoisuuden lisäämiseen. www.martat.fi/kotipiha