| |

Nyt kääritään hihat

Ilmastonmuutos etenee kuin rinnettä vierivä lumipallo. Viimeksi myrskyvaroituksen antoi kansainvälinen ilmastonmuutospaneeli IPCC. Olemme samaan aikaan ensimmäinen sukupolvi, joka muutoksen pysäyttää, ja viimeinen, jolla on siihen tilaisuus. Me tiedämme, mikä on ongelma, ja meillä on keinot ja rahat ratkaista se. Nyt vaaditaan asennemuutosta ja tahtoa. Kaikkia tarvitaan: politiikkaa, yrityksiä, maataloutta, jokaista kuluttajaa. Sinua ja minua. 

Kotitalouksien ilmastovaikutukset syntyvät ennen kaikkea asumisesta, liikkumisesta ja ruoasta. Asunnon lämpötilaan ja valaistukseen on helppo vaikuttaa. Kodinkoneiden ja rakennusten energiatehokkuus sekä aurinkopaneelit vaativat investointeja, jotka tehdään remonttien yhteydessä. Liikenteessä omien jalkojen ja polkupyörän suosiminen ovat hyväksi paitsi ilmastolle myös terveydelle. Ilmastotietoinen käyttää julkista liikennet, erityisesti junaa, jos vain  julkisen liikenteen palveluverkko sen sallii. Kun auton hankinta on ajankohtaista, toivottavasti ilmastoystävällisyys painaa valinnassa. 

Jokapäiväinen ilmastoteko tehdään ruokailussa. Tiivistettynä resepti kuuluu: kauden kasviksia läheltä, laatua ja luomua painottaen. Näistä aineksista syntyy herkullisia ja helppotekoisia aterioita. Näitä oppeja Martat ovat vieneet 120 vuotta kodista toiseen. Nyt näitä taitoja tarvitaan talkoissa, joissa pelastamme planeettamme. 

Sillä tällainen meno ei voi jatkua: Sademetsää kaadetaan GMOsoijan viljelemiseksi ja soijalla ruokitaan karjaa, jonka liha päätyy maapallon toiselta laidalta lounaaksemme. Sen kera tarjotaan riisiä, joka on kasvatettu Afrikassa maankaappausmaalla. Aterian tähteet nakataan sekajätteeseen. Tätä ekologista jalanjälkeä on vaikea millään paikata. Samalla tässä on jokaisen mahdollisuus puuttua ilmastopeliin: syödään lihaa vähemmän ja harvemmin. Silloin on varaa ostaa sellaista kotimaista lihaa, jonka alkuperän ja kasvatusolosuhteet voimme jäljittää. 

Marttojen tehtävänä on levittää kestävät reseptit ja ruoanlaiton taidot suomalaisiin koteihin. Annetaan keinoja ja toivoa ilmastonmuutoksen torjuntaan. Käynnistetään kansanliike, joka vaatii ruokapaikkoihin näkyville alkuperämerkinnät ja ilmastojalanjäljen. Vaaditaan, että tämä koskee myös julkisia hankintoja. Suomen varuskunnissa tehdään tässä asiassa jo hyvää työtä, mutta monien tahojen hankinnat ovat vielä ilmastollisesti kestämättömiä. 

Martat ovat aina olleet vahvimmillaan silloin, kun isänmaa on kutsunut tai kriisi kohdannut. Joukolla, taidolla ja tahdolla on saatu aikaiseksi. Martoilla on merkittävä rooli myös ilmastohaasteessa. Keinoinamme ovat arjen taidot: ruoka, kodinhoito, vaatehuolto, puutarhan ja ympäristön hoito. 

Harva järjestö voi todeta, että sen olemassaolon tarkoitus on yhtä ajankohtainen tänään kuin 120 vuotta sitten, perustamisen hetkellä. Martoilla näin on. Martat perustettiin vahvistamaan naisen asemaa hyvän taloudenpidon ja arjen hallinnan keinoin. Edelleen me rakennamme hyvää elämää jokaiselle: martoille, kodeille, Suomelle ja maailmalle. 

Rauhaisaa joulua marttaherkkujen äärellä ja kaikkea hyvää alkavalle juhlavuodellemme! 

Sirpa Pietikäinen 

Marttaliiton puheenjohtaja
sirpa.pietikainen@martat.fi