| |

Tarvitsemme toisiamme

Maailman muutos haastaa meitä lukuisin tavoin. Monet keinot ja toimintatavat, joilla vastaamme eteen tuleviin ongelmiin, on kokeiltu jo aiemmin, eikä niitä tarvitse keksiä uudelleen. Pussillinenkaan uusia keinoja ei aina korvaa vanhaa konstia, joka on hyväksi todettu. 

Tällä hetkellä koronavirus heiluttaa maailmaa. Tartunnan ehkäisyssä paras neuvo on vanha tuttu: käsien pesu. Sitä suositellaan muutoinkin, mutta nyt korostetaan, että sitä on tehtävä entistä useammin ja huolellisemmin. Itse opin käsien pesun tärkeyden jo piene: äitini oli terveydenhoitaja, ja hän korosti aina käsihygienian tärkeyttä. Vesi ja saippua huolellisesti käytettyinä voivat säästää meidät koronan lisäksi monelta muultakin infektiolta. 

Maailma muuttuu, mutta monet perusasiat säilyvät samoina. Ihminen tarvitsee toista ihmistä. Martat ovat aina olleet esimerkillisiä toisten auttamisessa, ja aktiivisimmillaan silloin, kun hätä on ollut suurin. Silloin myös jäsenmäärämme on kasvanut eniten. 

Varautuminen kuuluu Marttojen taitoihin ja vahvuuksiin. Kotivara on ollut esillä erityisen paljon, kun on keskusteltu karanteeneista ja eristyksistä sekä nähty uutiskuvaa maailmalla tyhjentyneistä markettien ruokahyllyistä. Ilmastonmuutos lisää painetta varautumiseen, ja uusiin haasteisiin ollaankin Marttaliitossa perehtymässä ja valmistautumassa. 

Kestävä ruoka on ratkaisu moneen ongelmaan. Muutama herne- ja papupussi sekä ohrasuurimot keittiön kaapissa ovat hyvä kotivara. Ne säilyvät, ja niistä saa valmistettua ilmastoystävällistä, herkullista, terveellistä ja edullista ruokaa. 

Poikkeukselliset sääolot ja taudit aiheuttavat äkillisiä tai pitkittyviä kriisejä tulevaisuudessakin. Kun estö ikääntyy, ihan arkisenkin avun tarve kasvaa, vaikka mitään kriisiä ei olisi käynnissä. Tarvitsemme toisiamme. Käydään apua kaipaavien luona, neuvotaan ja tuetaan. 

Martoilla on kyky liikuttaa maailmaa hyvällä mielellä ja yhdessäolon voimalla. Tietoisuudesta kasvaa uutta toimintaa. Kun meitä on monta, yhdessä tekemisellä on iso vaikutus. Ongelmat eivät maailmasta lopu. Niitä on aina ollut, mutta historia osoittaa, että ne tulevat ratkaistua. Yhteistoiminnalla selviämme. 

Sirpa Pietikäinen

Marttaliiton puheenjohtaja