Mitäs sitten tehtäis? Pistettäiskös vaikka tomaatit purkkiin?
Vihreistä tomaateista tulee tosi hyvä säilyke. Tämä resepti on ollut käytössäni jo toistakymmentä vuotta ja kuuluu jokaiseen tomaattisyksyyni.
Säilötyt vihreät tomaatit
kilo sipuleita
2 kiloa vihreitä tomaatteja
4 rkl suolaa
Liemi:
900 g sokeria
4,5 dl vettä
4,5 dl etikkaa
20 kpl kok. neilikoita
1 kanelitanko
Viipaloi sipulit ja tomaatit. Lado ne suolan kanssa kerroksittain astiaan ja anna niiden seistä yön yli. Kaada seuraavana päivänä astiaan kehittynyt neste pois. Kiehauta liemi. Keittele tomaatit ja sipulit liemessä läpikuultaviksi ja lado sitten kaikki purkkeihin liemineen.
Jos on tuo edellinen reseptini hyvä, niin samassa sarjassa painii kyllä tämäkin suosikkini.
Valkosipulitimjamitomaatit
1 kg kirsikkatomaatteja
0,5 rkl suolaa
2 tl sokeria
2 tl kuivattua timjamia
rouhittua mustapippuria
4 dl vettä
2,5 dl Rajamäen Väkiviinaetikkaa
4 dl sokeria
5 tuoretta timjamin oksaa
1 rkl sinapinsiemeniä
10 valkosipulin kynttä
Halkaise tomaatit kulhoon ja sekoita joukkoon suola, sokeri, timjami sekä muutama rouskaus mustapippuria. Sekoita tomaatteja. Anna maustua hetki.
Mittaa kattilaan vesi, etikka ja sokeri. Kiehauta ja sekoita kunnes sokeri sulaa.
Lusikoi tomaatit uunissa kuumennettuihin purkkeihin, lisää joukkoon tuoreet timjamin oksat, sinapinsiemenet ja kuoritut valkosipulin kynnet. Kaada päälle kuuma liemi. Sulje vedessä keitetyin kansin, jäähdytä purkit ja nosta jääkaappiin. Anna tekeytyä ainakin viikon ajan ennen maistelua. Tarjoile ruokien lisukkeena tai lisää salaatteihin tai voileivälle.
Googletin
Eviran kanta löytyy täältä:
https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/tietoa-elintarvikkeista/elintarvikkeiden-turvallisen-kayton-ohjeet/elintarvikkeiden-luontaiset-myrkyt/usein-kysyttya/
Voiko vihreitä tomaatteja käyttää ravinnoksi?
Raa’at vihreät tomaatit sisältävät vihreän perunan tavoin lievästi myrkyllisiä aineita, glykoalkaloideja. Tomaatissa tätä myrkkyä kutsutaan tomatiiniksi ja se saattaa jo pieninä annoksina aiheuttaa muun muassa ripulia, vatsakramppeja, pahoinvointia ja polttavaa tunnetta kurkussa. Tomaatin kypsyessä glykoalkaloidit haihtuvat. Haitallisen glykoalkaloidien takia raakojen vihreiden tomaattien syöntiä käsittelemättömänä tai edes ruoaksi valmistettuna ei suositella.
Toisaalta on olemassa myös tomaattilajikkeita, jotka ovat kypsinäkin vihreitä. Nämä kypsät vihreät tomaatit eivät sisällä glykoalkaloideja ja ovat turvallisia syödä.
Esa
Vihreissä tomaateissa on kylläkin tomatiinia joka on lievästi myrkyllistä, mutta on niitä muitakin kotitaloudessa käytettävissä kasviksissa (mm. raparperi, munakoiso ja VARHAISPERUNAT) Tomatiini ei ole niin vaarallista kuin vihreiden perunoiden solaniini. Luulen että kukaan syö noita etikkaan säilöttyjä tomaatteja niin paljon että kuolee! Herkkävatsainen voi saada suuresta annoksesta vatsanväänteitä, aivan samoin kuin suuri määrä alkoholia, joka on myös myrkyllistä. Onko kukaan edes kyseenalaistanut asiaa että pienille lapsille ei saisi syöttää varhaisperunoita!!!!! ”Vaarallinen resepti” kirjoittaja voisi etsiä kirjoista kaikki myrkylliset kasvit joita syödään ja pohtia sitten elämänarvoja. Myös terveys-ihme Gojimarjat ovat myrkyllisiä. Kannattaa syödä pelkkää punaista lihaa, se ei aiheuta allergioita eikä ole myrkyllistä. Hyvää syksyä kaikille säilönnästä ja hyvästä ruoasta pitäville!
Vaarallinen resepti
Vihreät tomaatit on myrkyllisiä, eikä mikään säilöntämenetelmä poista myrkkyä, joten voisitko poistaa tämän reseptin, kiitos! Tietoja kannattaa päivittää silloin tällöin.
Mariina Salmijärvi
Laitoin tomaatit äsken liemineen purkkeihin, mutta nyt alkoi hirvittämään, onko tässä reseptissä virhe. Etikka haisi niin, että henkeen otti ja kun aloin tutkimaan muita vastaavia reseptejä, missään muualla ei ollut etikkaa ja vettä samaa määrää, vain puolet vedestä.
Täällä ei näy kukaan vastaavan mihinkään, joten olkoot tuo nyt varoituksen sanana muille.
Tuulikki Paakkinen
Marja-Terttu Kivelä on laittanut kommentin 20.09.2019 Marttojen sivulle vihreiden tomaattien säilöntään liittyen. En nähnyt vastausta ja tätä samaa asiaa minäkin aprikoin? Mistähän tämä johtuu vai eikö Martat ole vastanneet?
Birgit Bollström
Hei, kuinka kauan näin säilötyt vihreät ja punaiset tomaattisäilykkeet kylmässä säilyvät?
Marja-Terttu Kivelä
Hei. Kun laitat viipaloidut tomaatit ja sipulit astiaan suolan kanssa vetäytymään yön yli, niin jätätkö astian huoneenlämpöön vai laitatko jääkaappiin?