| |

Vauva tulossa talouteen

Vauvan saapuminen perheeseen muuttaa arkea monella tapaa, eikä vähiten talousasioiden kannalta. Ilon ja onnen hetkien lisäksi arkeen ilmaantuu vauvan myötä uusia menoeriä. Myös tuloihin tulee muutoksia äitiys- ja vanhempainvapaan myötä.

Perheenlisäyksen taloudellisia vaikutuksia on hyvä selvittää ja varautua niihin jo etukäteen. Kaikkea vastaan tulevaa ei voi ennakoida, mutta taloustyökalujen ja -rutiinien avulla oman talouden hallitseminen on helpompaa myös yllättävissä tilanteissa.

Oletus vs. todellisuus?

Kaikilla meillä on vähintään jonkinlainen käsitys siitä, millaiset omat tulot ovat ja mihin ne kuluvat. Jos omista tuloista ja menoista ei ole aiemmin ottanut tarkemmin selvää, voi olla, ettei oletus vastaa todellisuutta. Varautuminen kannattaakin aloittaa tutustumalla oman talouden tämänhetkiseen tilaan, nykyisiin tuloihin ja menoihin sekä säästöihin. Tämän jälkeen tarkistaa, kuinka paljon tulot tippuvat vanhempainvapailla.

Miltä näyttää – pysyvätkö tulot ja menot tasapainossa myös vanhempainvapaalla? Seuraava askel on jakaa menot kolmeen kategoriaan: välttämättömiin (eli niihin, joita ilman ei voi elää), tarpeellisiin ja turhiin (eli niihin, joita ilmankin tulisi toimeen). Tämä auttaa jäsentämään menoja ja pohtimaan, mistä voi tarvittaessa säästää. Pohdinnan tueksi Marttaliitto ja Takuusäätiö ovat toteuttaneet Välttämätön, tarpeellinen, turha -pelin.

Sitten on aika laatia budjetti. Budjetointi tuo taloudellista mielenrauhaa: tiedät, kuinka paljon rahaa tulee, mihin kaikkeen tulot riittävät ja mitä jää säästöön. Budjetoinnin apuvälineiksi sopii hyvin itsetehty Excel-taulukko, johon listataan esimerkiksi kuukausittain tulot ja menot. Marttojen sivuilta löytyy myös valmis budjetointi-pohja. Muita hyviä työkaluja on Takuusäätiön Penno sekä oman pankin sovellus.

Minkä tahansa budjetointitavan valitsitkin, tärkeintä on, että käytät sitä säännöllisesti. Päivitä tuloja ja menoja esimerkiksi viikoittain ja tarkista, pysyykö budjetti suunnitellussa vai täytyykö kulutusta korjata.

Tasa-arvoinen talous ja jaettu metatyö

Perhevapaiden aikana tulot pienenevät sillä vanhemmalla, joka kulloinkin on kotona hoitamassa lasta. Siksi puolisoiden on tärkeää puhua menojen jakamisesta jo hyvissä ajoin ennen lapsen syntymää. Tässäkään luulo ei ole tiedon väärti, vaan kannattaa laskea, mitä kunkin vanhemman kotiin jääminen taloudelle tarkoittaa. Usein unohtuu esimerkiksi se, että enemmän tienaava saa myös enemmän tukia kotona ollessaan.

Tutkimusten mukaan kotitalouden metatyö eli arjen pyörittämisen ennakointi-, suunnittelu- ja organisointityö on heteropariskunnilla valtaosin naisten harteilla. Metatöitä onkin hyvä opetella jakamaan perheenjäsenten kesken jo ennen lapsen syntymää. Vakiintuneita tapoja jakaa tätä abstraktia työtä voi myöhemmin vauva- ja lapsiperhearjessa olla vaikeaa muuttaa. Myös kodin talousasioiden hoitoon liittyy paljon metatyötä. Jos esimerkiksi lapsen seuraavan talven vaatevarastoa ei käy ajoissa läpi, myy pois pieneksi jääneitä ja hanki tilalle uusia, voi ensimmäisenä kylmänä aamuna tulla kiire kaupoille ja kamppeisiin kulua paljon enemmän rahaa, kuin ajan kanssa harkiten hankittuihin. Apuna metatöiden jakamisessa voi olla esimerkiksi perhekalenteri, johon merkitään hoidettavat asiat ja työnjako.

Mitä vauvavuosi maksaa?

Usein toivotaan tyhjentävää arviota siitä, paljonko vauvan ensimmäinen vuosi maksaa. Jokainen perhe on kuitenkin yksilöllinen ja jokaisella on erilaiset tarpeet. Uutuustuotteiden tarjonta on valtavaa ja rahaa saa helposti kulumaan paljon. Toisaalta vauvan tarvikkeiden käyttöikä on usein lyhyt, niiden kunto säilyy hyvänä ja jälleenmyymällä maksamastaan voi saada isonkin siivun takaisin. Jos taas vauvalle hankkii tarvikkeet käytettynä tai ne saa lahjoitettuna, voi kuluva summa jäädä hyvinkin pieneksi. Toisilla lapsen syntyessä menot eivät kasva lainkaan, vaan suorastaan pienenevät, jos esimerkiksi vanhempien kalliita harrastuksia jää hetkeksi pois.

Martat kannustavat harkintaan hankinnoissa ja suosimaan käytettyä. Kaikkea ei tarvitse olla valmiiksi hankittuna, vaan tarvikevarastoa voi täydentää tarpeen tullen. Siinä missä perheet ovat erilaisia, niin ovat myös vauvat: jollekin sitteri on kerta kaikkiaan tarpeellinen, toinen taas ei viihdy hökötyksessä lainkaan. Siksi erityisesti kalliimpien tarvikkeiden lainaaminen ja kokeilu voi olla fiksua.

Mieti myös, mitä toivot lahjaksi. Mummit, kummit ja muut läheiset hankkivat vastasyntyneelle pienokaiselle mielellään lahjoja ja tarvikkeita. Näistäkin voi reilusti keskustella. Vaikka minipienet vastasyntyneen vaatteet houkuttelevat söpöydessään ostoksille, kasvaa vauva niistä nopeasti ulos. Enemmän iloa tuottavaa voi olla vaikkapa vauvanhoitoapu, valmiit itsetehdyt ateriat vanhemmille pakkaseen tai koko perheelle sopiviin ruokiin keskittyvä keittokirja.

Hankintojen hillitseminen ja kohtuullinen kuluttaminen ei ole vain omaa taloutta tukeva teko, vaan myös ympäristöteko. Arkikin saattaa siinä sivussa helpottua: kun tavaraa on vähemmän, säilytyspaikkoja säästyy ja siivoaminen sujuvoituu.

Käy kuuntelemassa ja katsomassa lisää aiheesta Vauva tulossa talouteen? -webinaarista (25.5.2021), jonka löydät tallenteena Martta-akatemiasta täältä.

Kirjoittajat: