| |

Joulutunnelma ei vaadi alkoholia

Suurin osa suomalaisten kuluttamasta alkoholista juodaan kotona. Myös vauva- ja pikkulapsiperheiden vanhemmat käyttävät alkoholia ja sen käyttö on yhä arkisempaa monissa tilanteissa. Juhlajuoman voi korvata alkoholittomalla vaihtoehdolla, jota koko perhe voi yhdessä nauttia.

Joulutunnelman rakentamiseksi vauvaperheen joulupöytään ei tarvita alkoholijuomia. Hyvä tunnelma jouluna syntyy levollisesta mielestä, yhdessäolosta ja juhlasta arjen keskellä. Pikkulapsiperheet ovat elämänvaiheessa, jossa luodaan oman perheen jouluperinteitä omaksi ainutlaatuiseksi kokonaisuudeksi.

− Hyvä ruoka ja juoma ovat olennainen osa joulun viettoa. Juhlavia juomia löytyy nykyään paljon alkoholittomina. Juhlan tuntua voi luoda kattauksella, kauniilla laseilla ja koristelemalla juoma marjoilla, hedelmillä ja tähtianiksilla. Esimerkiksi viinilasista voi hyvin juoda vaikkapa kuplavettä sitruunaviipaleella ja rosmariinin oksalla koristeltuna ja juhlava tunnelma on taattu, muistuttaa koordinaattori Outi Mehto Marttaliitosta.

Lapsiperheen joulupöytään voi laittaa  kaikille maistuvia herkkuja, valita omalle kukkarolle sopivia ruokia ja keskittyä siihen, että jokainen pöydän ympärillä viihtyy. Juhlatunnelman luomisessa tärkeintä on yhdessä oleminen ja kokemuksen yhteinen jakaminen. Jouluun usein liittyy tunnelatausta ja herkkyyttä, jonka vahvistaminen alkoholilla ei aina ole viisasta.

Juttu on julkaistu kokonaisuudessaan Ensi- ja turvakotienliiton sivuilla. Martat haluavat viestiä Ensi- ja turvakotienliiton rinnalla turvallisesta joulunvietosta. Lue koko juttu täältä.

Vauvaperhe ja päihteet -chatissä voit keskustella nimettömästi omasta ja puolison alkoholinkäytöstä. Chat on avoinna arkisin klo 14-18 ja vastaamassa on ovat jäsenyhdistystemme lapsilähtöisen päihdetyön ammattilaiset. Chat löytyy: www.vauvaperhe.fi

Ehdotuksia holittomiksi juhlajuomiksi: