Hyviä eväitä seniorille (Eevi)

Ikäihmisten toimintakykyä ylläpitävä, ruokailoa lisäävä ja heidän kotona asumistaan edistävä ravitsemus- ja kotitalousneuvontatoiminta Etelä- ja Pohjois-Savossa.

Toiminnan kohderyhmät

  • Yli 65- vuotiaat, erityisesti elämänmuutoksen äskettäin kokeneet ikäihmiset, kuten vasta eläköityneet, leskeksi jääneet tai muistisairauden itse tai parisuhteessa kohdanneet.
  • Vapaaehtoistoimintaan mukaan haluavat henkilöt
  • Ikäihmisten kanssa toimiva hankkeen yhteistyötahojen henkilöstö sekä kohderyhmän omaiset ja läheiset

Toiminnan tavoitteet

Hyviä eväitä seniorille -toiminnan tavoitteena on tukea yli 65-vuotiaiden terveyttä, hyvinvointia, toimintakykyä ja omatoimista arkea ruoka-, ravitsemus- ja kotitalousneuvonnan avulla. Keskeistä on hyvän ravitsemuksen turvaaminen ja ruokailon lisääminen ikääntyessä ja siihen liittyvissä uudenlaisissa elämäntilanteissa. Pidämme luentoja, järjestämme käytännön ruokakursseja ja jalkaudumme matalan kynnyksen tapaamispaikkoihin keskustelemaan kohderyhmän kanssa hyvää tekevästä ruuasta.

Luennot

Käymme pitämässä ruokaan ja ravitsemukseen liittyviä luentoja niin yhdistysten tapaamisissa kuin isommissa tapahtumissakin. Luentojen aihe sovitetaan aina kuulijakunnan toiveiden ja tarpeiden mukaan. Aiheina on ollut mm. senioreiden ravitsemus, ruokailo ja ruokamuistot, valmisruoat, keholle hyvää tekevät välipalat sekä kotivara.

Ruokakurssit ja kauppakierrokset

Järjestämme keskimäärin neljän kokoontumiskerran ruoanvalmistuskursseja, joissa käymme läpi keholle ja mielelle hyvää tekevän ruokailun perusteita. Ruokakursseilla harjoittelemme helppojen, maistuvien ja keholle hyvää tekevien ruokien valmistusta ja perehdymme samalla erilaisiin ravitsemusteemoihin, kuten monipuoliseen kasvisten käyttöön, riittävään proteiinin saantiin sekä sydänystävällisen ruokailun saloihin. Ruokakursseilla tärkeässä osassa on myös yhteisöllisyys ja yhdessä syöminen ja tälle annamme kurssilla aikaa. Hyviä eväitä seniorille -ruokakursseille ovat tervetulleita kaikki yli 65-vuotiaat, niin aloittelevat kokit kuin jo kauhan varressa pidempäänkin viihtyneet.

Järjestämme myös kauppakierroksia, joissa käymme tutustumassa keholle hyvää tekeviin elintarvikkeisiin kaupassa, etsimme sydänmerkkituotteita ja jaamme hyviä vinkkejä elintarvikkeiden valintaan liittyen.

Virkeyttä luonnosta

Järjestämme ulkoilutapahtumia, joissa yhdistämme kevyen liikunnan sekä ruokailon. Ulkoilun päätteeksi nautimme pientä välipalaa.

Neuvontapisteet

Käymme pitämässä ruokaan ja ravitsemukseen liittyviä tietoiskuja ja esittelytilaisuuksia matalan kynnyksen kokoontumispaikoissa, kuten ikäihmisten palvelujen järjestämispaioissa, asukastiloissa, kirjastoissa, toreilla ja tapahtumissa.

Vapaaehtoiset mukana toiminnassa

Vapaaehtoiset ovat mukana toiminnassamme sekä virikkeellisen yhdessä tekemisen järjestämisessä.

____________________________

Kiinnostuitko toiminnasta?

Työskenteletkö yli 65-vuotiaiden parissa? Olisiko sinulla tiedossa ryhmä, esim. eläkeläisyhdistyksen tai harrastustoiminnan kautta, jota toimintamme voisi kiinnostaa?

Ota rohkeasti yhteyttä!

Pohjois-Savo: Henna Jalkanen, ravitsemusasiantuntija, henna.jalkanen@martat.fi, puh. 050 339 4261

Etelä-Savo: Satu Räsänen, kotitalousasiantuntija, satu.rasanen@martat.fi, puh. 050 339 4258

Toiminta on osallistujille maksutonta. Toiminta rahoitetaan sosiaali- ja terveysministeriön järjestöavustuksilla.

_________________________________________________________________