Kurssit marttayhdistyksille 2023

Savon Martoilla on marttayhdistyksille suuri valikoima mielenkiintoisia kursseja, joista yhdistykset voivat valita itselleen juuri sen parhaan.

Makua mausteilla-ruokakurssi

Rohkaistu mukaan makujen ja maustamisen maailmaan! Järjestetään ruokakurssi maustamisesta.Tutustutaan erilaisiin ruokakulttuureihin ja tapoihin käyttää mausteita: pirteitä pippureita, tulisia chilejä, lempeitä yrttejä ja kiinnostavia maustesekoituksia. Tutustutaan perinteisiin ja yllättäviin makupareihin! Kurssilla lisätään tietoa ja taitoa mausteista ja niiden käytöstä ruoanvalmistuksessa, erityisesti kasvisruokien maustamisesta.

Kasviskeittiöstä kaikille

Ruokakurssilla kokataan yhdessä kaikille sopivia kasvispainotteisia herkkuja – aamupalalta lounaaseen ja päivälliseltä iltapalaan. Kurssilla keittiö täyttyy kasviksista ja erilaisista kasvipohjaisista ruoanvalmistustuotteista. Kokeillaan ennakkoluulottomasti uutta ja herkutellaan kestävillä kasvispainotteisilla aterioilla. Kurssilla huomioidaan myös monet erityisruokavaliot.

Monta tapaa leipoa – suolaiset leivonnaiset arkeen ja juhlaan

Oletpa sitten hitaan leipomisen kannattaja tai nopean herkun pyöräyttäjä, tervetuloa leivontakurssille! Tällä kurssilla leivotaan yhdessä herkulliset suolaiset leivonnaiset ja ruokaisat välipalat, joilla ravitset sekä mieltä että kehoa. Tutustutaan eri ruokakulttuurien leivonnaisiin ja maistetaan uusia makuja, perinteisempiä leivonnaisia unohtamatta.

Kotikeittiön kalaruokia -ruokakurssi

Tämä kurssi soveltuu kaikille, jotka haluavat oppia käsittelemään kaloja ja valmistamaan helppoja, maukkaita kalaruokia erityisesti järvikalasta. Kotikeittiön kalaruokia -kurssilla opetellaan käsittelemään kalaa, pohditaan kestävää kalankäyttöä ja valmistetaan herkullisia kalaruokia kotimaisesta kalasta. Erityisen huomion saavat herkulliset ja liian vähäiselle käytöllä jäävät järvikalat. Tutustumme myös suomalaisten kalasäilykkeiden käyttöön ruoanvalmistuksessa.

Martan sieniherkut -ruokakurssi

Tämä kurssi soveltuu martoille ja kaikille sienistä kiinnostuneille, jotka haluavat oppia käsittelemään sieniä ja valmistamaan niistä ruokia ja leivonnaisia sekä säilömään sieniä. Martan sieniherkut -kurssilla tutustutaan sienten mielenkiintoiseen makumaailmaan. Kurssilla jokainen pääsee valmistamaan ja maistelemaan monenlaisia sieniruokia ja -leivonnaisia sekä säilykkeitä, jotka sopivat niin arkeen kuin vierastarjottavaksikin.

Yhden kattilan taktiikka -ruokakurssi

Tämä kurssi soveltuu kaikille, jotka haluavat uusia ideoita ja helpotusta monipuolisen, kasvispainotteisen arkiruoan valmistamiseen sekä vinkkejä uusien ruoka-aineiden käyttöön. Yhden padan taktiikka -ruokakurssilla valmistetaan herkullisia, helppoja ja monipuolisia kasvisvoittoisia ruokia tutuista ja vähän uudemmistakin ruoka-aineista.

Annos Afrikkaan

Lähde kanssamme mausteiselle ja kiehtovalle kattilamatkalle Afrikkaan! Afrikkalaiset keittiöt ovat maailman vanhimpia. Paikalliset ruokakulttuurit elävät vahvoina ja vaihtelua on paljon. Luvassa on siis monipuolinen reissu! Kattilamatkalle otamme mukaan myös muistoja Marttojen yli 40 vuotta kestäneeltä kehitysyhteistyön taipaleelta muun muassa Keniasta, Zimbabwesta ja Etiopiasta.

Silkkaa hapatusta

Hapattaminen on huippu juttu! Hapattaminen on edullinen säilöntätapa, jossa myös raaka-aineiden ravintoarvo säilyy hyvänä. Kurssilla tutustutaan hapattamisen saloihin ja jokainen pääsee valmistamaan oman hapankaalin kotiin vietäväksi. Myös kimchin ja jogurtin valmistus tulevat tutuiksi.

Juhlaetiketti

Elämä hymyilee, kun kutsut ystävät yhteisen pöydän ääreen. Juhlaetiketti kurssilla saat vinkit onnistuneiden juhlien järjestämiseen ilman, että joudut järjestäjänä puurtamaan koko päivän keittiössä. Tule kuulemaan ja jakamaan ideat järjestelyihin, tarjoiluihin, koristeluihin, lahjojen ja kukkien antamiseen sekä vieraana olemiseen ja uudistuviin tapoihin. Aina on aihetta juhlaan!

Kesytä kaaos -luento

Tämä kurssi soveltuu kaikille , jotka haluavat vahvistaa arjentaitoja kestävässä kodinhoidossa ja saada käytännön vinkkejä ja niksejä kodinhoitoon ja sen helpottamiseen.

Arjen kemikaalit

Kemikaaleja on käytetty kautta aikojen esimerkiksi rohtoina, lääkkeinä ja puhdistusaineina. Kemikaaleja lisätään tuotteisiin erilaisten ominaisuuksien, kuten värin, pehmeyden, palosuojauksen tai säilyvyyden aikaansaamiseksi. Kemikaalien käyttöä säädellään lainsäädännöllä. Kuluttajien tekemillä tuotevalinnoilla ja tuotteiden käytöllä on merkitystä sekä terveydelle että ympäristölle, sillä jotkut tuotteiden sisältämät kemikaalit saattavat aiheuttaa haittoja. Kurssilla keskustellaan arkisista tuotteista löytyvistä kemikaaleista sekä arjessa käytettävistä kemikaaleista, niiden oikeasta käytöstä ja turvallisesta säilytyksestä ja käytöstä poistamisesta.

Hei, me siivotaan!

Tuntuuko, että koti on aina kaaoksessa tai kaipaatko uusia vinkkejä kodin ylläpitoon? Hei me siivotaan! -luennolla annamme vinkkejä ja neuvoja, miten siivoat ja puhdistat kotisi tehokkaasti, mahdollisimman vähällä vaivalla ja kestävästi. Kun siivoat tasaisesti läpi vuoden, voit unohtaa suursiivoukset ja likaa räjäyttävät aineet. Kurssilla käydään läpi miten suunnittelet ja jaat siivousta eri päiville, milloin ja mitä siivoat. Opit myös miten siivoat, jos kotona sairastetaan, tai löydät kotoasi tuholaisia.

Mitä eläminen maksaa?- kohtuullinen kulutus eläkkeellä -luento

Marttojen Mitä eläminen maksaa? -luennolla päästään tutustumaan kohtuulliseen kulutukseen eläkeläisperheessä tai yksin asuvan eläkeläisen taloudessa. Luento tarjoaa myös rahanarvoisia vinkkejä oman kulutuksesi seuraamiseen ja sen muuttamiseen kohtuullisempaan suuntaan.

Kylvökukat -puutarhakurssi

Tämä kurssi soveltuu kaikille, jotka haluavat tietoa kylvökukista sekä niiden roolista osana monimuotoista kotipuutarhaa. Kylvökukat-kurssilla tutustutaan 15 avomaalle suoraan kylvettävään yksivuotiseen kukkalajiin ja niiden hoitoon. Lisäksi kurssilla käsitellään kotipuutarhan monimuotoisuutta, jota myös kylvökukat rikastuttavat.

Perinnehuonekasvit -puutarhakurssi

Tämä kurssi soveltuu kaikille, jotka haluavat tietoa perinnehuonekasveista, lajeista ja hoidosta sekä huonekasvien kasvien vaikutuksesta ihmisen hyvinvointiin. Perinnehuonekasvit -kurssilla tutustutaan 15 kiinnostavaan perinnehuonekasviin, niiden kasvatukseen ja hoitoon.

Kotitarveviljely

Oletko kiinnostunut hyötykasvien viljelystä ja oman ruoan kasvatuksesta, eli kotitarveviljelystä? Tule oppimaan miten perustat oman kasvimaan. Kurssilla saa tietoa myös oman viljelylaatikon perustamisesta, hoidosta ja vinkeistä miten viljelylaatikon saa kukoistamaan koko kesän.

Ruokakurssit kestävät n.3 tuntia, puutarhakurssit 1-3 tuntia (toteutustavasta riippuen) ja luennot 45 minuuttia. Ruokakurssit sisältävät ruoan valmistuksen. Kurssien ohjaajina Savon Marttojen asiantuntijat.

Lisätiedot kurssihinnoista ja kurssivaraukset:

Etelä-Savo

Satu Räsänen, satu.rasanen@martat.fi tai 050 339 4258

Pohjois-Savo

savon@martat.fi tai 050 339 4260