Savon Martoilla on marttayhdistyksille suuri valikoima mielenkiintoisia kursseja, joista yhdistykset voivat valita itselleen juuri sen parhaan.

Kotikeittiön kalaruokia -ruokakurssi

Tämä kurssi soveltuu kaikille, jotka haluavat oppia käsittelemään kaloja ja valmistamaan helppoja, maukkaita kalaruokia erityisesti järvikalasta. Kotikeittiön kalaruokia -kurssilla opetellaan käsittelemään kalaa, pohditaan kestävää kalankäyttöä ja valmistetaan herkullisia kalaruokia kotimaisesta kalasta. Erityisen huomion saavat herkulliset ja liian vähäiselle käytöllä jäävät järvikalat. Tutustumme myös suomalaisten kalasäilykkeiden käyttöön ruoanvalmistuksessa.

Martan sieniherkut -ruokakurssi

Tämä kurssi soveltuu martoille ja kaikille sienistä kiinnostuneille, jotka haluavat oppia käsittelemään sieniä ja valmistamaan niistä ruokia ja leivonnaisia sekä säilömään sieniä. Martan sieniherkut -kurssilla tutustutaan sienten mielenkiintoiseen makumaailmaan. Kurssilla jokainen pääsee valmistamaan ja maistelemaan monenlaisia sieniruokia ja -leivonnaisia sekä säilykkeitä, jotka sopivat niin arkeen kuin vierastarjottavaksikin.

Yhden kattilan taktiikka -ruokakurssi

Tämä kurssi soveltuu kaikille, jotka haluavat uusia ideoita ja helpotusta monipuolisen, kasvispainotteisen arkiruoan valmistamiseen sekä vinkkejä uusien ruoka-aineiden käyttöön. Yhden padan taktiikka -ruokakurssilla valmistetaan herkullisia, helppoja ja monipuolisia kasvisvoittoisia ruokia tutuista ja vähän uudemmistakin ruoka-aineista.

Nyt leivotaan! -ruokakurssi

Tämä kurssi soveltuu kaikille, jotka ovat kiinnostuneita leipomaan niin suolaisia kuin makeitakin leivonnaisia.. Nyt leivotaan! -kurssi tarjoaa inspiraatiota, tietoa ja vinkkejä leipomiseen. Kurssilla aiheina ovat juurileipä, suolaiset ja makeat leivonnaiset sekä niiden koristelu. Opit myös erilaisia työtapoja ja saat parhaat kotileipurin vinkit. Kurssilta saat vinkit myös gluteenittomaan ja vegaaniseen leivontaan.

Suomalaista superruokaa -ruokakurssi

Tämä kurssi soveltuu kaikille kasviksista ja luonnonantimista kiinnostuneille, jotka haluavat oppia valmistamaan ruokaa villiyrteistä, marjoista, sienistä ja vuoden nimikkokasviksesta. Aiheen mukaan tutustutaan ruokasieniin, luonnonmarjoihin, villivihanneksiin, yrtteihin ja vuoden nimikkokasviin sekä valmistetaan niistä ruokaa.

Annos Afrikkaan

Lähde kanssamme mausteiselle ja kiehtovalle kattilamatkalle Afrikkaan! Afrikkalaiset keittiöt ovat maailman vanhimpia. Paikalliset ruokakulttuurit elävät vahvoina ja vaihtelua on paljon. Luvassa on siis monipuolinen reissu! Kattilamatkalle otamme mukaan myös muistoja Marttojen yli 40 vuotta kestäneeltä kehitysyhteistyön taipaleelta muun muassa Keniasta, Zimbabwesta ja Etiopiasta.

Silkkaa hapatusta

Hapattaminen on huippu juttu! Hapattaminen on edullinen säilöntätapa, jossa myös raaka-aineiden ravintoarvo säilyy hyvänä. Kurssilla tutustutaan hapattamisen saloihin ja jokainen pääsee valmistamaan oman hapankaalin kotiin vietäväksi. Myös kimchin ja jogurtin valmistus tulevat tutuiksi.

Kesytä kaaos -luento

Tämä kurssi soveltuu kaikille , jotka haluavat vahvistaa arjentaitoja kestävässä kodinhoidossa ja saada käytännön vinkkejä ja niksejä kodinhoitoon ja sen helpottamiseen.

Siivouksen pikakurssi

Tule puolen tunnin pikakurssille oppimaan niksit siihen, miten siivota kevyemmin välinein, ainein ja painein! Kurssilla opetetaan käytännön tapoja, joilla siivouksesta saa helpompaa, innostavampaa ja ympäristöystävällisempää.

Mitä eläminen maksaa?- kohtuullinen kulutus eläkkeellä -luento

Marttojen Mitä eläminen maksaa? -luennolla päästään tutustumaan kohtuulliseen kulutukseen eläkeläisperheessä tai yksin asuvan eläkeläisen taloudessa. Luento tarjoaa myös rahanarvoisia vinkkejä oman kulutuksesi seuraamiseen ja sen muuttamiseen kohtuullisempaan suuntaan.

Kylvökukat -puutarhakurssi

Tämä kurssi soveltuu kaikille, jotka haluavat tietoa kylvökukista sekä niiden roolista osana monimuotoista kotipuutarhaa. Kylvökukat-kurssilla tutustutaan 15 avomaalle suoraan kylvettävään yksivuotiseen kukkalajiin ja niiden hoitoon. Lisäksi kurssilla käsitellään kotipuutarhan monimuotoisuutta, jota myös kylvökukat rikastuttavat.

Perinnehuonekasvit -puutarhakurssi

Tämä kurssi soveltuu kaikille, jotka haluavat tietoa perinnehuonekasveista, lajeista ja hoidosta sekä huonekasvien kasvien vaikutuksesta ihmisen hyvinvointiin. Perinnehuonekasvit -kurssilla tutustutaan 15 kiinnostavaan perinnehuonekasviin, niiden kasvatukseen ja hoitoon.

Ruokakurssit kestävät n.3 tuntia, puutarhakurssit 1-3 tuntia (toteutustavasta riippuen) ja luennot 45 minuuttia. Ruokakurssit sisältävät ruoan valmistuksen. Kurssien pitäjinä toimivat Savon Marttojen kotitalousasiantuntijat Heta Nykänen, Satu Räsänen, Sirkka Kauhanen ja Päivi Saikkonen (puutarhakurssit).

Lisätiedot

  • Heta Nykänen heta.nykanen@martat.fi tai 050 3394259
  • Satu Räsänen satu.rasanen@martat.fi tai 050 339 4258
  • Sirkka Kauhanen sirkka.kauhanen@martat.fi tai 050 339 4261
  • Toimisto savon@martat.fi tai 050 339 4260

________________________________________________________