Kurssit marttayhdistyksille 2024

Savon Martoilla on marttayhdistyksille suuri valikoima mielenkiintoisia kursseja, joista yhdistykset voivat valita itselleen juuri sen parhaan.

Makua mausteilla

Rohkaistu mukaan makujen ja maustamisen maailmaan! Järjestetään ruokakurssi maustamisesta.Tutustutaan erilaisiin ruokakulttuureihin ja tapoihin käyttää mausteita: pirteitä pippureita, tulisia chilejä, lempeitä yrttejä ja kiinnostavia maustesekoituksia. Tutustutaan perinteisiin ja yllättäviin makupareihin! Kurssilla lisätään tietoa ja taitoa mausteista ja niiden käytöstä ruoanvalmistuksessa, erityisesti kasvisruokien maustamisesta.

Kasviskeittiöstä kaikille

Ruokakurssilla kokataan yhdessä kaikille sopivia kasvispainotteisia herkkuja – aamupalalta lounaaseen ja päivälliseltä iltapalaan. Kurssilla keittiö täyttyy kasviksista ja erilaisista kasvipohjaisista ruoanvalmistustuotteista. Kokeillaan ennakkoluulottomasti uutta ja herkutellaan kestävillä kasvispainotteisilla aterioilla. Kurssilla huomioidaan myös monet erityisruokavaliot.

Monta tapaa leipoa – suolaiset leivonnaiset arkeen ja juhlaan

Oletpa sitten hitaan leipomisen kannattaja tai nopean herkun pyöräyttäjä, tervetuloa leivontakurssille! Tällä kurssilla leivotaan yhdessä herkulliset suolaiset leivonnaiset ja ruokaisat välipalat, joilla ravitset sekä mieltä että kehoa. Tutustutaan eri ruokakulttuurien leivonnaisiin ja maistetaan uusia makuja, perinteisempiä leivonnaisia unohtamatta.

Kaikkea kalasta

Kotimainen kala on kestävä ja terveellinen valinta ruokapöytään, ja sitä voi nauttia monin eri tavoin valmistettuna. Tuoreen kalan lisäksi maukkaita vaihtoehtoja löytyy myös pakastealtaasta ja säilykehyllyltä: kotimainen järvikalasäilyke onkin erinomainen lisä myös kotivaraan! Marttojen kalakurssilla opit erilaisia tapoja valmistaa kalaa sekä sille sopivia lisukkeita. Lisäksi opit arvioimaan kalan ympäristövaikutuksia ja tekemään kestäviä valintoja kotikeittiössä.

Ruokaa retkelle

Metsä ja lähiluonto tarjoavat mitä parhaimmat puitteet fyysisen ja henkisen hyvinvoinnin lisäämiselle. Luontoretki paranee entisestään, kun mukaan pakataan maittavat eväät joko valmiiksi syötävässä muodossa tai taukopaikalla valmistettavaksi. Kurssi tarjoaa vinkkejä ja elämyksiä niin aloittelevalle retkeilijälle kuin kokeneemmallekin eräkonkarille.

Kurssi toteutetaan opetuskeittiössä tai luonnossa mahdollisuuksien ja yhdistyksen toiveen mukaan.

Marjasta on moneksi

Ravintorikkaat, kotimaiset marjat ovat lähiruokaa parhaimmillaan, ovat ne sitten metsästä tai omasta puutarhasta poimittuja. Tule kurssille oppimaan, miten hyödyntää kotikeittiössä yleisimpiä metsä- ja puutarhamarjoja ja valmistat niistä maukasta syötävää.

Yhden kattilan taktiikka -ruokakurssi

Tämä kurssi soveltuu kaikille, jotka haluavat uusia ideoita ja helpotusta monipuolisen, kasvispainotteisen arkiruoan valmistamiseen sekä vinkkejä uusien ruoka-aineiden käyttöön. Yhden padan taktiikka -ruokakurssilla valmistetaan herkullisia, helppoja ja monipuolisia kasvisvoittoisia ruokia tutuista ja vähän uudemmistakin ruoka-aineista.

Kaikkea kaurasta

Monipuolinen kaura maistuu kaikilla aterioilla yhteisessä ruokapöydässä. Kotimainen kaura on pohja monelle terveelliselle tarjottavalle. Kurssilla kuljetaan kauran reitti pellolta pöytään, Tutuiksi tulevat erilaiset kauratuotteet ja kaikkia hyödynnetään ruoanlaitossa ja leivonnassa.

Säilötään ja hyödynnetään valmiita säilykkeitä-kurssi

Kotivara-ajattelu koostuu säilykkeiden monipuolisesta käytöstä. Säilönnän taito on käytännöllinen ja ilahduttaa keittiössä. Säilöminen on luovaa, mielenkiintoista ja taloudellista. Taitava säilöjä säilöö oman puutarhan, metsän ja sesongin antimet myös kaupan hedelmä- ja vihannesosastolta. Kurssilla opit perinteisiä säilöntämenetelmiä ja nappaat parhaat uusimmat vinkit. Kurssilla loihditaan lisäksi herkkuja kotivaran säilykkeistä.

Kansainvälinen keittiö Hurmaava Thaimaa

Thai-ateriassa makeat, suolaiset, kirpeät, voimakkaat ja tuliset maut kohtaavat toisensa sulassa sovussa. Thaimaalaisessa keittiössä makua antavat esimerkiksi kala- ja osterikastikkeet, currytahnat, inkivääri, chilit, kookos ja lime. Kurssilla valmistetaan mm, lempeän tulista kana-kookoskeittia, kevätkääryleitä ja chili-katkarapuja.

Juhlaetiketti

Elämä hymyilee, kun kutsut ystävät yhteisen pöydän ääreen. Juhlaetiketti kurssilla saat vinkit onnistuneiden juhlien järjestämiseen ilman, että joudut järjestäjänä puurtamaan koko päivän keittiössä. Tule kuulemaan ja jakamaan ideat järjestelyihin, tarjoiluihin, koristeluihin, lahjojen ja kukkien antamiseen sekä vieraana olemiseen ja uudistuviin tapoihin. Aina on aihetta juhlaan!

Kesytä kaaos -luento

Tämä kurssi soveltuu kaikille , jotka haluavat vahvistaa arjentaitoja kestävässä kodinhoidossa ja saada käytännön vinkkejä ja niksejä kodinhoitoon ja sen helpottamiseen.

Hei, me siivotaan!

Tuntuuko, että koti on aina kaaoksessa tai kaipaatko uusia vinkkejä kodin ylläpitoon? Hei me siivotaan! -luennolla annamme vinkkejä ja neuvoja, miten siivoat ja puhdistat kotisi tehokkaasti, mahdollisimman vähällä vaivalla ja kestävästi. Kun siivoat tasaisesti läpi vuoden, voit unohtaa suursiivoukset ja likaa räjäyttävät aineet. Kurssilla käydään läpi miten suunnittelet ja jaat siivousta eri päiville, milloin ja mitä siivoat. Opit myös miten siivoat, jos kotona sairastetaan, tai löydät kotoasi tuholaisia.

Mitä eläminen maksaa?- kohtuullinen kulutus eläkkeellä -luento

Marttojen Mitä eläminen maksaa? -luennolla päästään tutustumaan kohtuulliseen kulutukseen eläkeläisperheessä tai yksin asuvan eläkeläisen taloudessa. Luento tarjoaa myös rahanarvoisia vinkkejä oman kulutuksesi seuraamiseen ja sen muuttamiseen kohtuullisempaan suuntaan.

Kylvökukat -puutarhakurssi

Tämä kurssi soveltuu kaikille, jotka haluavat tietoa kylvökukista sekä niiden roolista osana monimuotoista kotipuutarhaa. Kylvökukat-kurssilla tutustutaan 15 avomaalle suoraan kylvettävään yksivuotiseen kukkalajiin ja niiden hoitoon. Lisäksi kurssilla käsitellään kotipuutarhan monimuotoisuutta, jota myös kylvökukat rikastuttavat.

Perinnehuonekasvit -puutarhakurssi

Tämä kurssi soveltuu kaikille, jotka haluavat tietoa perinnehuonekasveista, lajeista ja hoidosta sekä huonekasvien kasvien vaikutuksesta ihmisen hyvinvointiin. Perinnehuonekasvit -kurssilla tutustutaan 15 kiinnostavaan perinnehuonekasviin, niiden kasvatukseen ja hoitoon.

Kotitarveviljely

Oletko kiinnostunut hyötykasvien viljelystä ja oman ruoan kasvatuksesta, eli kotitarveviljelystä? Tule oppimaan miten perustat oman kasvimaan. Kurssilla saa tietoa myös oman viljelylaatikon perustamisesta, hoidosta ja vinkeistä miten viljelylaatikon saa kukoistamaan koko kesän.

Ruokakurssit kestävät n.3 tuntia, puutarhakurssit 1-3 tuntia (toteutustavasta riippuen) ja luennot 45 minuuttia. Ruokakurssit sisältävät ruoan valmistuksen. Kurssien ohjaajina Savon Marttojen asiantuntijat.

Lisätiedot kurssihinnoista ja kurssivaraukset:

Etelä-Savo

Satu Räsänen, satu.rasanen@martat.fi tai 050 339 4258

Pohjois-Savo

Sirpa Nygård, sirpa.nygard@martat.fi tai 050 339 4259