Kansainväliset Martat

40- vuotta kansainvälistä marttatoimintaa

1970-luvun lopulla Marttaliiton hallituksen puheenjohtaja Salme Holma ja valtuuston varapuheenjohtaja  Birgitta Bröckl matkustivat Keniaan Maailman maaseutunaisten liiton kokoukseen. Matkalla koetusta ja nähdystä virisi suunnitelma kansainvälisen työn vahvistamisesta ja syntyi monta ideaa naisten aseman parantamiseksi maailmalla perinteisin marttamenetelmin.

Neljän vuosikymmenen ajan olemme kohdanneet kymmeniä tuhansia naisia ja heidän perheitään Keniassa, Sambiassa, Zimbabwessa, Burkina Fasossa, Swazimaassa, Kamerunissa, Etiopiassa ja Malawissa.

Tuhannet martat ovat osallistuneet keräyksiin, sadat vapaaehtoiset järjestäneet  marttailtoja, kirkkopyhiä ja myyjäisiä. Afrikkalaisia vieraita on käynyt Kuopion torin Kalaryssäyksessä, kiertueilla ympäri Suomen ja viimeksi syyskuussa Marttatorilla. Vapaaehtoisia ja työntekijöitä on vieraillut kohdemaissa työhön tutustumassa.

”Naisen elämä on kuin auto. On parasta opetella ajamaan niin voi itse päättää, mihin suuntaan auto kulkee.”- Marie Louise Wandji, Kamerun.

Kaikessa työssä on ytimessä oman elämän saaminen haltuun niissä puitteissa, mihin itse kukin olemme syntyneet.

Toimimme tyttöjen koulunkäynnin ja seksuaalioikeuksien toteutumiseksi ja vammaisten naisten itsemääräämisoikeuden ja arjen taitojen puolesta. Kaikissa hankkeissa yksi keskeinen toimintamuoto on kotitalous- ja ravitsemusneuvonta.

Lue lisää Marttaliiton kansainvälisestä toiminnasta ja sen 40- vuotistaipaleesta.

Kansainväliset Martat Kuopiossa ja Mikkelissä

Sonja Haapakoski

Lea Tiihonen

Leena Vallenius

Airi Väänänen

Lisätiedot

Sähköpostitse savon@martat.fi ja puhelimitse 050 339 4260

Kansainvälistä marttatoimintaa rahoittaa Suomen ulkoministeriö

_______________________________________________________________