| |

Digitaidot kuuluvat kaikille

Tämän lehden henkilöjutussa Sitran johtava asiantuntija, geneettisen sukututkimuksen osaaja Marja Pirttivaara kannustaa uteliaaseen elämänasenteeseen. Hän pitää sanonnasta Just behind the corner – Ihan nurkan takana. Uteliaisuus, tuntematon ja edessä olevien mahdollisuuksien näkeminen johtavat hänet teknologian ja uuden tutkimuksen äärelle päivittäin.

Juurien ja oman historian tunteminen antaa meille kaikille näkökulmaa omaan elämään. Myös marttayhteisössä on mahdollista ammentaa perinteestä ja edellisten sukupolvien osaamisesta. Olemme Marjan kanssa Virtuaalimarttojen jäseniä, ja meitä molempia kiinnostaa digitaalisuus, tietotekniikka, omat juuret ja uudet asiat.

Olen puheenjohtajana Valtiovarainministeriön Digi arkeen -neuvottelukunnassa, missä olemme käsitelleet sähköisen asioinnin mahdollisuuksia ja kriittisiä kohtia. Suomessa on yli miljoona kansalaista, jotka eivät ole sähköisten palvelujen parissa ja jotka eivät käytä digiä. Olemme myös käsitelleet saavutettavuutta, yhdenvertaisuutta, käyttökokemuksia ja puolesta-asiointia. Odotan kovasti aikaa, jolloin äänen tunnistaminen saadaan mukaan viranomaispalveluihin. Esimerkiksi Maahanmuuttoviraston digikehityksen roadmapilla vuoden 2019 kohdalla on jo tavoite, että tätä ominaisuutta päästäisiin hyödyntämään palveluissa. Hidaste ei ole tekniikassa vaan siinä, että viranomaisvastuita täytyy vielä selventää.

Naisten päivänä minulla oli kunnia olla juontajana Naiset, tytöt ja digiosallisuus -seminaarissa, jonka järjestivät Naisjärjestöjen Keskusliitto ja Euroopan parlamentin Suomen-toimisto. Digitalisaatiosta puhutaan nyt joka puolella ja siihen tehdään merkittäviä investointeja sekä yksityisellä, julkisella että kolmannen sektorin puolella. Tiedämmekö kuitenkaan sitä, miten digitalisaatio vaikuttaa esimerkiksi naisten asemaan tai maahanmuuttajataustaisiin, ikääntyneisiin tai vammaisiin naisiin? Millaisia toimenpiteitä sukupuolinäkökulman valtavirtaistamiseksi tarvitaan?

Me Martat olemme tehneet suurta digiloikkaa jo vuosia. Verkkosivumme on uusittu, mediamarttoja koulutetaan, chat-palvelut laajenevat, virtuaaliset kurssit pyörivät, tilastointia opetellaan sähköisesti ja Pohjois-Karjalassa aloitettiin virtuaaliset marttayhdistysillat. Tulevaisuudessa vapaaehtoisten ja uusien jäsenten hankkimisen tukena on myös uudenlaisia teknisiä sovelluksia, joita nyt suunnittelemme.

Ottakaa digiasiat päivittäisiksi rutiineiksi, vain tekemällä opimme.

Marianne Heikkilä

Kirjoitus on julkaistu Martat-lehden pääkirjoituksena numerossa 2/2018.