| |

Ajatuksiani ilmastonmuutoksesta

Emilia Kukkonen

Miksi koulusta saa lomaa Espanjan matkaan, muttei ilmastolakkoon, miettii Marttaliiton kesätyöntekijä, peruskoulun juuri päättänyt Emilia Kukkonen.

Ilmastonmuutos on huono asia. Kaikkihan sen tietää. Mutta joidenkin sydäntä se painaa vähemmän kuin toisten. Minun sydäntäni se painaa aika paljon. Näen melkein joka päivä mediassa jotain ilmastonmuutokseen liittyvää. Yleensä ne on varoituksia ja pelottavia faktoja, ja se lisää ahdistustani.

Nuoret ovat ylipäätään ottaneet ilmastonmuutoksen vakavasti ja osallistuneet moniin mielenosoituksiin. Esimerkiksi olin itse 15.3.19 koulujen ilmastolakossa. Siitä päivästä jäi monille mietintään esimerkiksi se, että kouluista saa vapaata esim. matkalle Espanjaan, mutta ei tähän tapahtumaan. Tiedän monia, jotka jäivät juuri tämän takia kouluun tuona päivänä.

On kuitenkin ihana nähdä, että ihmiset ovat nyt heränneet horroksesta ja alkaneet tekemään ilmastonmuutokselle jotain. Se aina helpottaa ahdistusta.

Voisi siis sanoa, että välillä on toivoa, mutta välillä pelkään, että saanko elää edes yli 40-vuotiaaksi.

Kuulin jostain, että ilmasto-oppia on mietitty oppiaineeksi kouluihin ja se on minun mielestäni mainio idea, koska sillä tavalla oppii pitämään huolta ilmastosta ja ympäristöstä jo nuorena. En ainakaan itse lapsena tai esiteininä tiennyt, että ilmastonmuutos on oikea asia.

Sille pitää tehdä jotain, mutta toivoa on.

😊

Emilia Kukkonen

Kuva: Emilia Kukkosen kotialbumi.