| |

Arkista supervoimaa

”Katsoin sunnuntaina televisiosta jumalanpalveluksen. Olipa todella kaunis ja vaikuttava Marttojen 120vuotis-juhlajumalanpalvelus. Kiitos Martoille kaikesta palvelusta yhteiskuntamme ja kanssaihmistemme hyväksi. Muuttuvassa yhteiskunnassa olette hienolla tavalla jatkuvasti uudistuneet ja lunastaneet paikkanne arvostettuna yhteisönä.Tällaisen palautteen sain Nokian kaupunginjohtajalta Eero Väätäiseltä jumalanpalveluksen jälkeen. 

Olemme viettäneet juhlavuottamme yhdessä ruotsinkielisen sisarjärjestömme, Marthaförbundetin, kanssa. Olemme kokoontuneet Maailman suurimpaan marttailtaan, lukeneet Martan vuosi juhlalehteä, kokeneet Turun juhlajumalanpalveluksen ja Helsingin Marttatorin. Olemme tavoittaneet toisemme ja monia muitakin kuin marttoja. Jo pelkästään torilla kävi 15 000 kansalaista. Tapahtumien lopullinen merkitys mitataan vuosien saatossa. Olemme kuitenkin jo nyt tehneet mahdolliseksi lukemattomia kohtaamisen hetkiä, aivan uuden strategiamme mukaisesti. Olemme tavanneet kasvotusten, jakaneet hyviä neuvoja ja iloinneet kaikesta siitä sisällöstä, mitä järjestömme tarjoaa. 

Maailma muuttuu, ja niin muuttuu marttatoimintakin. Marttailun makuun pääsee jäsenenä, mutta jäsenyyden rinnalle syntyy uusia tapoja osallistua, esimerkiksi talkoolaisena, vapaaehtoisena tai tapahtuma-aktiivina. Martat ovat lähellä ja laajalla, maaseudulla ja kasvukeskuksissa, ruuhkavuosia elävien parissa ja eläkeläisten kanssa. Hankkeemme tavoittavat ihmisiä, joiden ohi monet muut tahot kulkevat: syrjäytyneitä, vankeja, mielenterveys- ja päihdekuntoutuja. Me tuemme käytännönläheisellä neuvonnalla ja palvelutoiminnalla hyvää arkea. 

Palasin elokuussa Marttaliittoon työskenneltyäni vuoden ajan Sosiaali- ja terveysministeriössä sekä Opetus- ja kulttuuriministeriössä. Valmistelin kansallisen lapsistrategian pohjustavaa työtä tutkijoiden, virkahenkilöiden, kansalaisten ja järjestöjen kanssa. Opin valtavasti uutta, ja ymmärsin, että elinikäinen oppiminen on suuri mahdollisuus. Kysynkin itseltäni jatkuvasti: Minkä uuden asian haluan tällä viikolla oppia ja omaksua? Voinko opettaa jotain seuraaville sukupolville? Me martat emme osaa kaikkea, mutta olemme ahneita oppimaan! 

Juhlavuosi on yhdessä tekemisen ilotulitusta, mutta se on myös yhteiskunnan polarisaation ja eriarvoistumisen vähentämistä. Olemme kaiken maailman marttoja, joilla on sydän paikallaan. 

Kiitos Sinulle, joka olet osallistunut juhlavuoteemme. Toivon sinulle antoisia kohtaamisia. Marttailu on arkista supervoimaa!