| |

Aura Lamminparras: Arjen merkkitekoja yksi luomu kerrallaan

Aura Lamminparras

Tuoreen tutkimuksen mukaan yli puolet suomalaisista valitsee päivittäisostoksilla aina tai usein jonkin vastuullisuusmerkityn tuotteen. Helppo keino valita vastuullisesti on ostaa luomutuote, se on varma ja sertifioitu valinta, ja sen tunnistaa luomumerkistä.

Luomutuotteen ostaminen on arjen merkkiteko. Merkkiteko siksi, että samalla kun ostat hyvää ruokaa itsellesi ja läheisillesi autat myös ympäristöä ja tuotantoeläimiä voimaan paremmin. Koska luomussa ei käytetä rikkakasvien torjunta-aineita ja viljellään erilaisia kasvia vuorotellen samalla paikalla, luomu ylläpitää monimuotoisuutta ja maan hyvää kuntoa. Luomupelloilla on enemmän elämää kuin luomuttomilla, enemmän esimerkiksi lintuja, perhosia, kastematoja ja maaperän bakteereita. Luomussa käytetyt menetelmät vaalivat maan elinvoimaa ja varmistavat ruuantuotannon jatkuvuuden myös tuleville sukupolville. Erittäin mielenkiintoista on myös luomumenetelmien kyky sitoa hiiltä maahan, ja saatamme ollakin hyvin isojen ratkaisujen äärellä. Aihe on vielä melko uusi ja tutkimaton, mutta näyttää siltä, että maassa jalkojemme alla on suurta potentiaalia ilmastonmuutoksen torjuntaan.

Eläinten hyvinvointi on yksi tärkeä syy ostaa luomua ja ostoskorin ensimmäinen luomutuote saattaa usein olla maito tai kananmunat. Luomueläimiä ei teljetä häkkeihin, niillä on enemmän tilaa liikkua ja oikeus ulkoilla kesäisin. Luomu pyrkii tarjoamaan kotieläimille mahdollisimman lajityypilliset olot elää.

Puhtaus on puoli ruokaa ja myös tärkeää syy ostaa luomua. Suomalaisessa puhtaassa luonnossa kasvanut luomuruoka on ehkä jopa maailman puhtainta ruokaa, ja myös tutkimusten mukaan jäämätöntä. Siitä on syytä olla ylpeä!

Arjen merkkiteot voi aloittaa yksi luomutuote kerrallaan, se riittää ja on oikea suunta kohti parempaa huomista. Kun ostat luomua, kastemato kiittää, sillä luomupelto tarjoaa sille hyvän kodin ja lehmä siitä, että pääsee laitumelle. Lapsesi kiittää puhtaasta ruuasta ja luonnosta, ja melko varmasti saat hyvän mielen itsekin.

Aura Lamminparras

Kirjoittaja toimii kampanjakoordinaattorina Pro Luomu ry:ssä.


Lisätietoja