|

Elämä alkaa arjesta

Uudenmaan Martat & Vamos

Martat tekevät yhteistyötä myös syrjäytyneiden nuorten hyväksi.

Vierailin jonkun aikaan sitten Vamoksessa Herttoniemessä. Vamos on osa Helsingin Diakonissalaitoksen toimintaa, jossa syrjäytyneitä nuoria voidaan nostaa takaisin mukaan yhteiskunnan tarjoamien palveluiden piiriin ja ohjata heitä eteenpäin.

Kokkailua ja tsemppaamista

On keskiviikko ja puolipäivä. Osa porukasta kokkailee keittiössä, osa tutkailee pyykinpesu-vinkkejä ja osa istuskelee sohvilla. Musiikki soi ja tunnelma on rento. Yksi nuori on lähdössä työhaastatteluun. Häntä jännittää niin, ettei ruoka maistu. Muut tsemppaavat ja ruoka lähtee lopulta rasiassa mukaan kotiin.

Nuoret olivat saaneet tietää etukäteen, että saavun kuvaamaan, joten heilumiseni kameran kanssa otettiin hyvin vastaan. Olin kuullut työkavereiltani paljon hyvää toiminnasta ja oli mahtavaa päästä itsekin katsomaan, mitä siellä oikein tapahtuu. Katso video, niin näet itsekin.


Jo 550 Vamos-nuorta on osallistunut Uudenmaan Marttojen Elämä alkaa arjesta -kursseille. Tapaamisissa kokataan ja syödään yhdessä, opetellaan kodinhoitoa kädestä pitäen ja keskustellaan vapaamuotoisesti eri teemoista. Nuori saa harjoitusta ruuanlaitosta, kaupassa käynnistä, siivouksesta, pyykkäyksestä ja oman rahan käytön suunnittelusta. Aika mahtavaa, eikö?