|

Martta on tantta

Viime viikolla lupasin, että kyselen millaisia mielikuvia ja ajatuksia martat herättävät. Aiheesta syntyikin hauskoja keskusteluja eri ihmisten kanssa. Myös marttojen nykyilmettä pohdittiin. Moni kehui marttojen olevan tässä ajassa olevia. ”Aina ajan hermoilla” – kuinka mahtavaa!

Syödään ja kahvitellaan

Yksi alakouluikäinen poika tiesi kertoa, että hänen mummonsa ja tätinsä ovat marttoja. Kun kyselin pojan mielikuvaa siitä, mitä se marttana oleminen tarkoittaa hän totesi heti: ”Silloin saa syödä herkkuja! Mummu tekee herkut ja muut martat tulee syömään sen herkkuja. Ja sit ne juovat aina kahvia.” totesi poika leveästi hymyillen.

Vastaukset ”Martat siivoaa ja tekee ite” ja ”ne puuhailee kaikkea kotona ja kodin ulkopuolella” olivat tyypillisiä. Martat yhdistettiin voimakkaasti kotiin. Marttojen iloisuus ja positiivisuus tuli myös monessa vastauksessa ilmi.

Mielikuvia monipuolisempi

Monelle tuli yllätyksenä, kun kerroin esimerkiksi meidän vapaaehtoistoiminnasta ja erilaisista käynnissä olevista hankkeista. Monipuolisuus ja yhteiskunnallisuus hämmästyttivät. Mielikuvien monipuolistamisen kanssa saammekin vielä tehdä töitä. Mutta tällä hetkellä mieltäni kovasti ilahduttaa se positiivisuus, jolla meidät kohdataan.

Ihanaa viikonloppua kaikille martoille ja marttamielisille!

Mitä muuta meistä martoista sanottiin?