| |

Hyönteisruoka – tulevaisuuden ruoka?

Me suomalaiset ollaan aika kovia innostumaan. Ja se on ihan mahtavaa! Avokadopastan hurmiossa kaupasta loppui Pecorino-juusto. Nyt kaupoista ovat loppuneet sirkkaleipä ja sirkkasuklaa. Mistä oikein on kyse?

Hyönteisruoka on ekologinen vaihtoehto

Kestämätön ruoantuotanto on esillä jatkuvasti. Väestönkasvun ja ilmastonmuutoksen myötä nykyiset tuotantotavat ovat kestämättömiä. Etenkin lihankulutusta tulee vähentää ja täten ruokakulttuuria ja yksilöiden tottumuksia on muutettava. Hyönteisruoka on yksi esille noussut keino, sillä hyönteisten viljely kuluttaa vain murto-osan luonnonvaroista, joita kuluu esimerkiksi siipikarjan kasvatukseen. Hyönteisten valtti on myös korkea proteiinipitoisuus. Muutenkin niiden ravintoarvot ovat kohdallaan.

Suomessa hyönteisten kasvatus lähti liikkeelle jo ennen kuin niiden myymistä ruoaksi edes hyväksyttiin. Ja nyt tahti on kova. Vaikka hyönteisruoka on muualla maailmassa tuttua, länsimaissa sitä vielä vieroksutaan.

Miltä maistuu sirkka?

Ruokakulttuuri elää aina muutoksessa ja toki mekin olemme, ja haluamme olla, osana muutosta. Täten lähdimmekin vierailulle Espooseen EntoCube nimiseen yritykseen, joka kasvattaa sirkkoja kasvatuskonteissa. Mikä sirinä siellä olikaan!

Olen MarttaMarjo ja Uudenmaan Marttojen uusi videobloggari. Seuraa ja pysy mun sekä marttojen perässä!

Kommentit (4)

  1. Hei,

    Kotisirkkoja paastotetaan pari päivää vesidieetillä ennen niiden horrostuttamista. Näin niiden suoli tyhjene ennen ruoaksi käyttämistä.

    Huomasin muuten, että juuri nyt näyttäisi Muurahaiskaupalla olevan myynnissä kilon pusseissa kotisirkkaa tosi edullisesti. Siitä riittäisi varmaan raaka-ainetta parillekin Marttojen hyönteiskokkauskurssille. Missä ja milloin Martat järjestävät kursseja ja onko hyönteisruoasta kiinnostuneille jossain joku ihan oma marttaryhmänsä? Entäs milloin Martoilta tulee hyönteisruokareseptikirja? Se varmaan edistäisi maanlaajuisestikin hyönteisten yleistymistä keittiöissä.

    Ystävällisin terveisin,

    Pasi

  2. Hei Mari, hyvä kysymys! Sirkat saavat rehua, joka sisältää juureksia kuten perunaa ja porkkanaa, sekä kauraa. Sirkkojen lopettamista kutsutaan vähän hullunkurisesti sadonkorjuuksi. Elävät sirkat kopistellaan puhtaaseen laatikkoon ja laitetaan jääkaappiin, jolloin ne menevät luonnolliseen horrokseen. Sen jälkeen ne pakastetaan.

    Ja Hannele, et ole puistatuksesi kanssa yksin 🙂 Muistan myös itse kun sain Aasiassa ensimmäisen kerran uppopaistettuja sirkkoja eteeni, ei varsinaisesti herättänyt ruokahalua. Edelleenkin ihan kokonaiset sirkat aiheuttavat hieman epäilyksiä, mutta erilaisissa ruoissa menee hyvin. Ollaan kokeiltu useita reseptejä meidän kurssia varten, ja täytyy sanoa että sirkat taipuvat kyllä hyvin moneen! Ja kun niitä aikansa pyörittelee, ne alkavat hiljalleen tuntua ihan luonnollisilta.

  3. HUH! Ei sirkat saa minua syttymään, ainakaan vielä. Sain joitakin kuivattuja ötököitä Burman tulijaisina syötäväksi. En vain voinut syödä niitä, kun lähestyivät suutani.Niiden piti olla pikunaposteltavaa! Tunsin vain kiertävää oloa vatsassa ja suuni kieltäytyi totaalisesti vastaanottamasta ötökkää.Liekö ollut sirkka? Todennäköisesti sirkat saisivat saman kohtalon, vaikka tse sirkkoja kohtaan ei ole negatiivisia tunteita.
    Video oli erittäin hyvä ja antoi tietoa sirkkavillityksestä. Sehän oli melkein verrattavissa mehiläisten hyötykäyttöön. Tuo pussillinen puhdistettavia sirkkoja ei näyttänyt sirkkakasalta, ainakaan kauempaa, pikemminkin taikinamassalta tai kovettuneelta jauhokasalta.. Mutta kyllähän ne ruoan valmistusvaiheessa lähietäisyydellä muuttuvat taas sirkoiksi, olipa kyse sisäänleivotusta näkkäristä tai leipäpalan välissä tai päällä olevista sirkoista.Tieto riitttää.
    Nyt on vain sellainen tunne,että kanssani saa tehdä aikamoista asennetyötä, jotta sirkan suuhuni saisin.

  4. Hyvä sirkkajuttu,

    minua jäi kovasti mietityttämään, mitä niille sirkoille syötetään ja miten ne käsitellään ennen pakkaseen laittamista. Pitääkö ne ”teurastaa” jotenkin?

    terv Mari

Jätä kommentti

*