| |

Energiansäästö on varautumista

Energiansäästö ja energian hinta puhututtavat paljon – ja syystä. Martat ovat neuvoneet energiansäästöstä jo pitkään, koska se on yksi keskeisimpiä keinoja ilmastonmuutoksen hillinnässä. Nyt nopeasti muuttuvat energianhinnat antavat syyn tarkastella kotitalouden energiankäyttöä myös rahan takia.

Kotitaloudessa valtaosa energiasta kuluu yleensä lämmitykseen ja lämpimän käyttöveden lämmittämiseen. Jos nyt sattuu olemaan etsimässä uutta kotia, kannattaa energia-asiat ottaa ihan erityisesti huomioon: asunnon koko ja tekniset ominaisuudet (energiatehokkuus ja lämmitysmuoto) sekä sijainti ovat aivan ratkaisevassa roolissa lämmitysenergian kulutuksen ja liikkumistarpeen kannalta.

Olemassa olevassa asunnossa kannattaa lämmityskaudella valmistautua laskemaan mahdollisuuksien mukaan asunnon lämpötilaa yhdellä tai useammalla asteella. Käyttämättömien tai vähän käytettyjen tilojen lämpötilaa voi laskea enemmänkin, ja tällöin kannattaa pitää ovet käyttämättömiin tiloihin suljettuina. Lisää vinkkejä energiansäästöön löydät Marttojen Energiajärkeä joka kotiin -oppaasta.

Jos ikkunoiden tai ovien tiivistäminen on ajankohtaista, kannattaa siihen ryhtyä jo hyvissä ajoin ennen pakkasia. Ohjeita ikkunoiden tiivistämiseen löytyy ympäristöministeriön sivuilta. Lämmintä käyttövettä säästää tehokkaimmin peseytymällä vettä säästäen eli lyhentämällä suihkussa vietettyä aikaa.

Kannattaa myös opetella seuraamaan omaa sähkönkulutusta, josta löytyy yleensä hyvin tietoa sähköyhtiöiden verkkopalveluista. Erityisesti kannattaa kiinnittää huomiota sähkönkulutuspiikkeihin ja pyrkiä tunnistamaan, mistä ne johtuvat. Näin voi tunnistaa omasta arjesta paljon sähköä kuluttavia laitteita, ja pohtia, onko niiden käyttämistä mahdollista vähentää. Ja tietysti tarpeettomat valot ja laitteet kannattaa sammuttaa aina kun niitä ei käytetä – myös valmiusvirrat.