| |

Liikkujan viikko joka viikko

Liikkujan viikko on erilaisista teemaviikoista yksi ehdoton suosikkini, koska siinä yhdistyy jokapäiväinen hyvinvoinnin lähde – kävely ja pyöräily – ympäristöstä huolehtimiseen. Oma keho ja mieli saavat liikettä, minkä lisäksi pyöräily ja kävely säästävät ympäristöä monella tapaa. Vieläpä yhteiskunta säästää rahaa, kun ihmiset kävelevät, pyöräilevät ja käyttävät joukkoliikennettä enemmän.

Tänä vuonna liikkujan viikko ja fiksu liikkuminen ovat vielä tärkeämpiä kuin ennen. Autoilun minimoiminen on paitsi ympäristöteko ja hyvinvoinnista huolehtimista, myös isänmaallisuutta ja osa energiakriisissä selviämistä.

Nyt kun illat ja aamut pimenevät, varmista että pyörässäsi on etuvalo ja punainen takavalo, sekä tarvittavat heijastimet kunnossa. Heijastimet ovat toki tärkeät myös jalankulkijalle.

Jos et pyöräile ympäri vuoden, puhdista ja kuivaa pyörä huolellisesti ja öljyä liikkuvat osat ennen talvisäilöön laittamista.

Autoilua voi vähentää korvaamalla auton lyhyillä matkoilla pyöräilyllä ja kävelyllä, ja pidemmillä matkoilla joukkoliikenteellä. Jos voi yhdistellä matkoja, kannattaa hoitaa useampi asiointi samalla reissulla. Kylmillä ilmoilla autoilua kannattaa välttää myös siksi, että moottorin esilämmitys voi aiheuttaa kulutuspiikkejä, kun suuri osa autoista lämpiää samoihin aikoihin aamuisin.

Omassa kotikaupungissani on kesällä aloittanut uusi kutsuliikenteen tapainen bussiliikenne, jota en ole vielä ehtinyt testaamaan. Taidan ottaa liikkujan viikon tavoitteeksi kokeilla tätä uutta liikkumistapaa. Koirakin kuulemma pääsee kyytiin!

Lue lisää kestävästä liikkumisesta!